Hirdetés

Teljesen új vezetékek nélküli töltési technológiát jelentett be a Xiaomi. A Mi Air Charge Technology vezetékmentes töltési rendszer a cég állítása szerint több eszköz egyidejű töltését támogatja majd, akár több méteres távolságból is.

A Xiaomi közleménye szerint jelenleg 5 wattos teljesítményre képes a technológia és az energiaátadást nem gátolja az sem, ha a töltőt és a töltött eszközt valami takarja. Azt, hogy takarja, itt úgy kell érteni, hogy mondjuk a kezünkben lévő mobilt töltjük, nem úgy, hogy három falon is átsugároz az Air Charge töltőállomás központjaként szolgáló doboz.

Így működik a Xiaomi állítása szerint új technológiájuk /Forrás: Xiaomi

A Xiaomi egy töltőállomást fejlesztett, melyben öt fázis-interferencia antenna található, ezek segítségével az Air Charge képes beazonosítani a tölteni kívánt eszköz pozícióját a helységben. A fázisvezérlő dobozban 144 antenna található, melyek nyalábformálással milliméter szélességű energiahullámokat bocsátanak ki, közvetlenül az okostelefonba.

Az Air Charge technológiával ellátott okostelefonokban is a Xiaomi saját fejlesztésű rendszere dolgozik. A mobilok egy, az Air Charge töltőállomásához hasonló, de miniatürizált antennarendszert kapnak, melyben jeladóantenna és vevőantennák is találhatók. A jeladóantenna nagyon alacsony fogyasztás mellett működik és a korábban említett pozíció-beazonosításhoz szükséges. A fogadóantennák száma 14, ezek a töltő által kibocsátott milliméter szélességű hullámjeleket egyenirányú áramkörön keresztül elektromos energiává alakítják, majd leadják a telefon akkumulátorának.

A Xiaomi közleménye szerint jelenleg a sci-fibe illő módszer egy eszköz 5 wattal történő töltésére képes. A technológiát a cég szeretné továbbfejleszteni és kiterjeszteni. Terveik szerint a közeljövőben nem csak mobiltelefonjaik, de okosóráik, karkötőik és otthoni eszközeik (például hangszórók) is képesek lesznek az Air Charge-on keresztül energiát felvenni.

Arról, hogy a termék mikor lesz elérhető a nyilvánosság számára, egyelőre nem közölt semmit a cég.

Ha már Xiaomi, ez is érdekelhet:

Hirdetés
FORRÁSXiaomi
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.