Hirdetés

Évek óta nem látott mélységbe zuhanhatnak a Samsung Electronics bevételei a cég előrejelzése szerint az idei Q2-ben. A gyártó az előző évihez képest 4 százalékos esést és 47,89 milliárd dolláros bevételt vár a tegnap közzétett előrejelzések szerint.

Ez a 2016-os Q3 óta a legrosszabb eredmény, amit a cég elért. Akkor a Note7 készülék tervezési hibájából fakadó világszintű termékvisszahívás és a kártérítések viselték meg legjobban a gyártót. Most viszont nem a Samsung vagy annak termékei állnak a bevételcsökkenés hátterében. Mi több, a Galaxy S10-es széria sokkal sikeresebb, mint elődje, a Galaxy S9-es és az átrendezett A-szériás olcsóbb Galaxy termékcsalád tagjai is jól teljesítenek.

A látványos zuhanás oka a Huawei körül a nyár elején kirobbant botrány lehet. Bár a Samsung hivatalos magyarázatot egyelőre nem adott, gazdasági elemzők egyetértenek abban, hogy az USA és Kína kereskedelmi háborúja és az Egyesült Államok által kivetett embargó hatással volt a Samsung alkatrészeket gyártó részlegére. A Reutersnek interjút adó elemzők szerint a Huawei bő egy hónapig tartó, kilátástalannak tűnő helyzete hatalmasat rántott a Samsung chipekből és mobilalkatrészekből származó bevételén. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a Huawei körül kialakult helyzet megdobhatta a Samsung mobileladásait bizonyos piacokon.

Az Apple is hibás

Persze nem lehet a Huawei-botrányra kenni az egészet. A Reuters kiemeli, hogy ebben a negyedévben a Samsung az eddig mindig szárnyaló kijelző eladásokból sem tudott annyit profitálni, mint eddig. Ennek pedig legfőbb oka az Apple. Mivel az iPhone XS és XS Max nem fogyott akkora mennyiségben, mint egy évvel korábban az iPhone X, így a Samsung kevesebbet keresett az Apple-nek eladott OLED kijelzőkön. Pedig két éve még csak az iPhone X-be eladott kijelzőkön több nyereséget szerzett a dél-koreai cég, mint a saját akkori csúcsmobiljainak eladásaiból.
Az Apple időközben a megrendeléseit is csökkentette, ami miatt 684 millió dollárnyi kártérítést fizetett a Samsungnak.

Az üzleti második negyedév június 30-án véget ért, így az augusztus 7-én debütáló Galaxy Note10 már a Q3-as bevételeit fogja növelni a Samsungnak. Mivel az Egyesült Államok részben visszalépett a Huawei-t sújtó törvényekkel és szeptemberben várhatóan új OLED iPhone-ok is érkeznek, a dél-koreai cég vélhetően sokkal jobban fog teljesíteni a harmadik és a negyedik negyedévben. És nem kell aggódni, a Samsung így is a világ legértékesebb cégei között van.

Hirdetés
FORRÁSReuters
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.