A 2022-es CES alkalmával nem csak rengeteg új, játékosoknak szánt laptopot mutatott be az ASUS Republic of Gamers családja, hanem olyan új fejlesztésekről is lehullt a lepel, melyek már idén meghatározták a felsőkategóriás gamer laptopok piacát.

A gamer laptopok piacán eddig leginkább a nyers erő számított, ami mellé mostanra talán teljesen felzárkózott a képélmény is, hiszen az egyre nagyobb erőforrásigényű játékok bizony egyre szebben is néznek ki, amit a játékosok élvezni is szeretnének. Ehhez nem csupán gyors panelre van szükség, hanem színhű megjelenítésre, megfelelő kontrasztarányra és különféle szabványok támogatására. A Republic of Gamers mérnökei úgy gondolták, hogy felállítanak egy mércét az alapján, hogy szerintük minimum milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy minőségi panelnek, elnevezik ezt „Nebula”-nak és „Nebula HDR”-nek, majd pedig igyekeznek a lehető legtöbb modellnél ilyen paneleket használni.

Képfrissítés

Természetesen továbbra is játékosoknak szánt laptopokról beszélünk, így nem véletlen, hogy a Nebula megfelősség a képfrissítéssel kezdődik. A minimum elvárt képfrissítés a felbontástól függ, Full HD mellett minimum 240Hz-et kell tudnia a panelnek, QHD vagy 4K esetében pedig 120Hz a minimum elvárt. A válaszidő nem haladhatja meg a 3ms-ot, mindegyik panelnek Adaptive Sync támogatással kell rendelkeznie és a lehető legjobb játékélmény okán a Nebula kijelzős gépek Mux kapcsolóval is rendelkeznek.

Fényerő és kontrasztarány

Egy Nebula panelnek minimum 500 nites maximum fényerőre kell képesnek lennie, a kontrasztarány pedig nem lehet kevesebb, mint 1200:1. A Dolby HDR szabvány támogatásában is biztosak lehetünk egy ilyen panelnél, de teljes HDR élménnyel azért még nem gazdagodunk ezeket a számokat olvasva.

Színhű megjelenítés

A gamer laptopokon egyre többen fogyasztanak vagy alkotnak tartalmakat, amelyeknél nagyon fontos a színhűség. A 8 bites színmélység mellett a DCI-P3-as színskála 100%-os lefedése is garantált. Az ASUS kalibrálja is ezeket a paneleket, a minőségi végeredményt pedig a Pantone hitelesítés is igazolja.

Szemek védelme

Az ASUS az OLED kijelzők elterjesztésével sokat tesz a szemek védelméért, hiszen azok a panelek egy átlagos megoldásnál akár 70%-kal kevesebb káros kék fényt bocsátának ki. Persze az OLED gamer laptopok eltejredésére még vélhetően várni kell, de addig is minden Nebula kijelzős ROG laptop rendelkezik TÜV Rheinland igazolással arról, hogy villódzásmentesen és alacsony káros kékfény-kibocsátással működnek.

Nebula HDR

A Nebula HDR kijelzőket a felsőkategóriás ROG laptopok kapták meg és nevéből adódóan a sima Nebula panelekre épülve, de náluk többet kínálva érik el a még jobb képélményt. A Nebula HDR kijelzők 1100 nites maximum fényerőre képesek 100 000:1-es kontrasztaránnyal rendelkeznek és megkapták a VESA DisplayHDR 1000-es tanúsítványt is. Mindez mellé a jelenleg is elérhető Nebula HDR kijelzős modellek 10bites színmélységet kínálnak és akár MiniLED panelt használnak, mely egészen más képélményt eredményez, mint egy hagyományos TN vagy VA panel.

Hirdetés
Drevenyák Dávid vagyok és négy éve készítek tartalmakat. Karrieremet tech videókkal kezdtem, ennek köszönhetően berepültem a földet és a világ legnagyobb tech kiállításaira kaptam meghívást. CES Las Vegas, MWC Barcelona, Computex Taiwan és IFA Berlin. Zsüriztem Szöulban és háromszor képviseltem Magyaroszágot az EUIPO által rendezett Ideas Powered rendezvényen.