Hirdetés

Régóta pletyka tárgya, hogy a Huawei-USA botrány eredményeképp a kínai vállalat lecseréli az Androidot és a készülékeken a saját operációs rendszerük fog futni. Tisztázva a kételyeket, a Huawei nem cseréli le az Androidot, a készülékek továbbra is kapnak frissítéseket, nem változik ilyen téren semmi, azonban ma, az éves fejlesztői konferenciájukon leleplezték az operációs rendszert, ami a HarmonyOS nevet kapta (korábban Hongmeng OS néven ismertük).

Richard Yu vezette a rendszer bemutatóját, elmondása szerint a HarmonyOS egy több platformon is használható rendszer, tehát nem csak okostelefonokon működik, hanem tableten, tévén, okosórán vagy más IoT eszközön is. A rendszert úgy tervezték, hogy a különböző eszközök hardverkülönbségei ne okozzanak gondot, tehát akár néhány kilóbájt és több gigabájt memóriával rendelkező eszközökkel is boldogulni fog.

A HTML5, Linux és Android platformokra írt applikációk a HarmonyOS-en is működni fognak, a rendszer nyilt forráskódú, az SDK-t és az ARK Compilert a vállalat biztosítja a fejlesztők számára. A Huawei fontosnak tartja a biztonságot, ezért a rendszernél nem lesz rootolási lehetőség.

Amit Richard kiemelt a prezentáció során, hogy elkötelezettek mobilok terén az Androidhoz és ezáltal a Google-höz, azonban ha valamilyen oknál fogva nem használhatják a továbbiakban a rendszert, nem fognak hezitálni, hogy átváltsanak HarmonyOS-re.

A saját rendszer fejlesztése már 2017-ben elindult, mára viszont olyan szintre fejlesztették, hogy holnap Kínában már be is mutatják az első HarmonyOS-t futtató eszközt és ez a Honor Vision TV lesz, ott láthatjuk majd először működés közben.

Richard Yu CEO vezényelte a prezentációt

A Huawei egyelőre nem erősített meg semmilyen hírt azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e HarmonyOS-t futtató okostelefon piacra dobni, de pletykák és hírek azt sugallják, hogy a Mate 30 Lite lehet az első okostelefon, ami ezzel a rendszerrel érkezik.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.