Hirdetés

A Google a múlt héten engedte szabadjára az Android 12-t, és máris bejelentette következő nagy dobásukat, az Android 12L-t. Az „L” (Large Screen) a nagyméretű képernyőt jelöli, ami azt jelenti, hogy ez az Android a jobb optimalizációt teszi lehetővé tabletekre, hajlitható és ChromeOS-sel rendelkező eszközökre.

Az Android 12L következő év elején lesz elérhető, pont jókor, a következő tabletek és hajlítható eszközök hullámára. Egy fejlesztő bemutatójából kiderült, hogy az új rendszer már emulátorban használható és hamarosan elérhető lesz a Lenovo Tab P12 Prón. Az Android 12L egyébként telefonokra is megérkezik, bár a legtöbb funkció nem lesz érzékelhető kis képernyőn.

A felhasználói felületen csiszoltak rengeteget, hogy használhatóbbá tegyék nagyobb képernyőkön. Ez a finomítás magába foglalta az értesítéseket, a gyors beállításokat, záróképernyőt, főképernyőt és még sok mást. Az Android 12L-lel az értesítési sáv és más egyéb rendszerfelületek kétoszlopos szerkezetet kaptak és optimalizálták az alap rendszer programokat.

Javítottak az multitasking-szerű használaton is, ugyanis az Android 12L-ben egy új tálca fog segíteni abban, hogy gyorsan válthass kedvenc alkalmazásaid között. Ez az osztott képernyős felhasználást is egyszerűbbé tette, mindössze annyi dolgunk lesz, hogy a tálcáról fogjuk az alkalmazást és „kidobjuk” a képernyő egyik felére. Az Android 12L-ben minden appnak engedélyezve lesz az osztott képernyős felhasználás, ami szintén előrelépés lesz, sokuk most még nem támogatja.

A Google Play jelezni fogja a felhasználónak, ha a kiválasztott appot még nem optimalizálták nagy képernyőkre és lehetőség lesz csak ilyen appok között nézelődni. Az Android 12L a Google elmondása szerint körülbelül 250 millió ilyen eszközt céloz meg jövő év elején.

Hirdetés