Terry Gou, a Foxconn alapítója és vezetője a Bloombergnek adott interjújában beszélt az Apple-ről. Ha valaki esetleg nem tudná, a Foxconn összeszerelő üzemeiben készül az iPhone-ok jelentős része a kínai Csengcsou városában.

A július 1-jén posztjától visszavonuló Gou szerint lehetséges, hogy az Apple úgy dönt, otthagyja Kínát és átszervezi a gyártást máshová. Az interjúban a milliárdos Foxconn-alapító azt mondta, ő a Tajvanra költözésben sürgeti az Apple-t.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a gyártás elköltöztetésének hírét. Ugyanakkor a spekulációk nem alaptalanok. A cupertinói céget nagyon rosszul érintheti az USA és Kína kereskedelmi háborúja, főleg ha az amerikai közigazgatás bevezeti a Trump új adóját. Ennek értelmében ugyanis 25%-kal növelné az Egyesült Államok kormánya a Kínában összeszerelt (készült) telefonok, laptopok és táblagépek adóját. Ez pedig az Apple termékpalettájának a Mac Pro kivételével szinte minden termékét érintené.

Ugyan az Apple már benyújtotta kérvényét, hogy felmentésben részesüljön Trump adója alól, egyelőre erre nem kaptak választ. A cég azzal érvelt az extra adóterhek alóli mentesülés érdekében, hogy „az adók visszavetnék az Apple szerepét és hozzájárulását az USA gazdaságában” és „megnehezítenék helyzetüket a globális versenyben”.

Gou szavaival egybevágnak egyébként azok a korábbi hírek is, melyek szerint az Apple termelésének 15-30 százalékát átköltöztetné Kínából Vietnámba vagy Indiába a gazdasági háború miatt. Emellett pedig a Foxconn egy másik felsővezetője, Young Liu pedig korábban azt nyilatkozta, a Foxconn tajvani üzemeinek megvan a kapacitása arra, hogy az Egyesült Államokban értékesíteni kívánt iPhone-ok legyártását elvégezzék.

Ez a cikk is érdekelhet: iPhone XR – Sikersztori?

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.