Hirdetés

Rendhagyó módon egy virtuális sajtótájékoztatón mutatta meg a Samsung, hogy milyen tévés újdonságokkal készültek 2020-ban a magyar piacra. A vezérhajó a 8K lesz, a QLED lesz a sztenderd, az olcsóbb készülékeknél is belép a Crystal UHD kijelző, új típusú, dizájndíjas lifestyle smart tv is érkezik és nagyobb figyelmet kapnak a hangok.

A tájékoztató elején szóba került, hogy a COVID-19 okozta helyzetben még nagyobb fontosságú szerephez jutottak a kijelzők otthonainkban, a Samsung pedig igyekszik mindenki igényét kielégíteni kínálatával és a televízióikban elérhető funkciókkal. Ilyen például az Office integráció, a kijelzőtükrözés lehetősége és az Apple AirPlay. A Zoom, illetve az egyéb videohívás lebonyolítására alkalmas programok viszont az EU-s szabályozások miatt továbbra sem lesznek elérhetők a televíziókon.

A koronavírus-járvány kapcsán Rózsa Márton, a Samsung Magyarország fogyasztói elektronikai üzletágának vezetője megjegyezte még, hogy a vírus okozta gazdasági helyzetben a gyártó minimális visszaesést tapasztalt az eladások számában, ugyanakkor az online értékesítés nagy ütemben nőtt.

QLED-et és 8K-t mindenkinek!

A tavaly bemutatott 8K televíziókínálatát új készülékekkel bővíti a Samsung. Megjelenik a Q950TS csúcsmodell, mely QLED 8K televízó. Érdekessége, hogy a képernyő-keret arány 99:1, amellyel egyedülálló látványt biztosít. Az év eleji CES kiállításon a Samsung dizájndíjat is nyert a Q950TS-sel. A készülékben az elérhető 8K-s tartalom mennyiségének csekélysége miatt AI Quantum processzor dolgozik, amely deep learning segítségével 4K-ra vagy akár 8K-ra is képes felskálázni a normál HD tartalmakat. De a televízió képes a natív 8K-t is lejátszani, például, ha valaki Galaxy S20-as telefonnal rendelkezik, a mobiljával készített videót könnyedén lejátszhatja a tévén valós felbontásban.

A Samsung képviselői emellett a 8K tartalom kapcsán elmondták, hogy folyamatosan tárgyalnak és együtt dolgoznak a Netflix-szel és egyéb nagy tartalomszolgáltatókkal, hogy az elérhető 8K kínálatot bővítsék.

Nincs több zavaró hangoskodás film közben

Mint írtam, a Samsung elmondása szerint idén kiemelt figyelmet fordít a tévékészülékeinek hangzására. A QLED tévék mellé új hangprojektor is érkezik, amely a Q-Symphony technológiával a legjobb térhatás elérését hivatott segíteni. Újdonság az Object Tracking Soound+ (OTS+), amelynek használatával a televízió elemzi a megjelenített képet és a képernyőn látható tartalom alapján alakítja ki a térbeli hanghatást a készülék hangszóróival. Újdonság még az aktív, adaptív hangerő szabályozás, amely a környezeti hangok figyelésével állítja be a televízió hangerejét. Ennek használatával nem fogja elnyomni a szomszéd szobában működő porszívó vagy a nappalin átszaladó, kiabálva telefonáló családtag hangja a tévé hangját, hisz a készülék automatikusan megemeli azokat a hangsávokat, amelyekkel a szöveg továbbra is tökéletesen hallható marad a tévénéző számára. A Samsung tévék az adaptív hangelemzést a tévékészüléken végzik, így a felhasználónak nem kell attól tartania, hogy bárki lehallgatja nappaliját.

A Samsung a QLED televízióihoz alakította ki legújabb hangprojektorát, a Q800T-t is. A beépített központi hangszóró a projektorban közösen dolgozik a televízió hangszóróival, melyek együtt Dolby Atmos térhatást képesek elérni. De a hangprojektorok használhatók zene lejátszására, vagy a beépített virtuális asszisztensekkel okoshangszóróként is.

Megújul a The Frame és megérkezik a The Serif

A Samsung az elmúlt pár évben nagyon ráfeküdt a lifestyle tévékre, ezek közül Magyarországon már egy ideje kapható a The Frame, viszont most megérkezett a párizsi dizájner testvérpár, Ronan és Erwan Bouroullec közreműködésével tervezett The Serif is. Utóbbi televízió több dizájn díjat is nyert, a Samsung szerint a „lakberendezés szerelmeseinek készült”.

A The Frame új méretekben is elérhető lesz, 32-től 75 hüvelykes méretig. Fontos megjegyezni azonban, hogy míg a The Frame készülékek legtöbb tagja natív 4K, addig a 32 hüvelykes modell csak FHD felbontással lesz elérhető, viszont ő is QLED panellel lesz felszerelve.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.