Az androidos videó sikere után elkészült az iPhone trükkök videó is, amiben 5 olyan (leginkább iOS 11 alatt működő) tippet, apróságot mutatok meg, amiről lehet, hogy nem is hallottál.

Ha esetleg a videót nem néznéd meg, akkor a továbbiakban szöveges formában is megtalálod ezeket.

1. Tárhely spórolás az új formátumokkal

A készülékeddel készült fotók és videók mostantól nem .jpg és .mov (h.264) formátumban készülnek, hanem HEIF (High Efficiency Image Format) és HEVC (High Efficiency Video Coding) formátumban, már amennyiben ezzel élsz. Ezeknek az új formátumoknak a lényege, hogy mindamellett, hogy minőségben nincs változás, a tömörítési eljárás kétszer hatékonyabb, ezáltal az ilyen tartalmak fele annyi helyet foglalnak. Azért nem mindegy, hogy egy 4K-s videó 4 vagy 2 gigát foglal. Ezek használatát a Beállítások – Kamera – Formátumok menüponton belül lehet engedélyezni, ha rábökünk a Nagy hatékonyságú opcióra. Ha megosztod másokkal ezeket, akkor automatikusan JPG és h.264-es .mov lesz a kimeneti fájl, ez csak a telefon tárhelyének felszabadítására szolgál.

2. Vezérlőközpont testreszabása

Az iOS 11-ben debütált az újragondolt vezérlőközpont, azonban sokan nem tudják, hogy ez testreszabható. A beállításokon belül irány a Vezérlőközpont és a Vezérlők testreszabása, itt lehet hozzáadni a különböző ikonokat, illetve ezek sorrendjét is állíthatjuk. Akár hozzá tudjuk adni az alacsony töltöttségű módot vagy a képernyőrögzítést is, utóbbi szintén iOS 11-es újdonság.

3. Dokumentumok szkennelése

Rengeteg külső app van, amivel telefonunk kamerájával úgy fotózhatunk, mintha szkenneltük volna. Azonban ez a funkció elérhető a gyári jegyzetek appban is. Hozzunk létre új jegyzetet és bökjünk a ‘+’ jelre, majd válasszuk a dokumentumok szkennelése menüpontot. Lényegtelen igazából, hogy milyen szögből fotózzuk a papírlapot, célszerű azért felülről, de a dokumentum széleit tudjuk utólag is igazgatni, így ha a képen látszódnak a papírlapon kívüli dolgok is, azt könnyedén levághatjuk, majd a szkennelt dokumentumokat akár exportálhatjuk PDF-be is.

4. Zoomolás a térképekben egy ujjal

Az okostelefonok többségénél a közelítés úgy működik, hogy két ujjunkkal csípünk, azonban az Apple gyári Térképek appjában és a Google Térképekben is van egykezes megoldás erre, vagyis inkább egyujjas, hisz nem mindig férünk hozzá két ujjal. Az egyujjas zoomoláshoz koppintsunk kétszer gyorsan a térképen, majd a második koppintás után mozgassuk ujjunkat fölfelé és lefelé. Ennyi az egész.

5. QR kód szkennelése gyári kamera applikációval

A kamera appban noha még mindig nincsenek manuális beállítások, annyival okosabb lett, hogy már felismeri a QR kódokat. Automatikusan ha nem ismeri fel, akkor irány a Beállítások – Kamera és itt kapcsoljuk be a QR-kódok beolvasása funkciót. Ezután a kamera felismeri a kódokat és attól függően, hogy az hova mutat, megnyithatjuk a linket Safariban vagy ha névjegyről van szó, hozzáadhatjuk a kontaktjainkhoz.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.