A Kaspersky Lab és a B2B International piackutató cég Corporate IT Security Risks 2016 tanulmánya szerint egy cégnek egyetlen egy DDoS támadás akár 430 millió forintba is kerülhet. A felmérést 25 ország több, mint 4000 képviselőjével végezték el. Az összeg attól is függ, milyen gyorsan fedezik fel a támadást.
A kutatásban többek között magyar cégek is részt vettek, illetve olyan cégek is, melyeket DDoS, azaz elosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadást ért az elmúlt egy évben. A cégeket arról kérdezték, hogy mennyi járulékos költséget halmoztak fel a támadás következtében.
A kisméretű vállalatoknál az alkalmazottak DDoS következtében keletkező túlóráinak kifizetése volt a legnagyobb költség. A támadások után a cégeknek új alkalmazottakat kell felvenni.

További kiadások között szerepel többek között az ügyfelek kompenzálása, az IT infrastruktúra és szoftverek biztonságának javítása, valamint az alkalmazottak továbbképzése és a cég jóhírét fenntartó PR költségek. Ezek a kiadások körülbelül 106 000 dolláros, ami átszámítva 29 millió forintos kiadást jelent a kisebb vállalatoknál, a nagyobb vállalatok esetében 1,6 millió dollár, azaz körülbelül 430 millió forintos kiadást jelent.
Ha egy támadást az első 24 órában fedeznek fel, az fele annyi költséget jelent a cégnek, mintha egy nappal később fedeznék fel a támadást.

“Kutatásunk bizonyítja, hogy egy DDoS támadás egyike a legdrágább kiberveszélyeknek a vállalatok számára. Drágábbak, mint egy zsarolóvírus-fertőzés. Egyetlen egy DDoS támadás hosszú időre teljesen lebéníthatja egy adott cég online szolgáltatásait, károsíthatja a vállalat jóhírét és jelenlegi vagy jövőbeli ügyfelektől foszthatja meg a szervezetet. Voltak olyan esetek, amelyekben egy hosszadalmas DDoS támadás sikeres online cégek bezárásához vezetett. Proaktív védelemi megoldások segítségével gyorsan felfedezhető egy folyamatban lévő DDoS támadás és egy olyan megoldás esetében, mint a Kaspersky DDoS Protection, a vállalatok azonnal értesülhetnek a támadásról, amint az megkezdődött a DDoS Intelligence rendszernek köszönhetően, így elhárítható minden lehetséges veszély” – mondta Alexey Kiselev, A Kaspersky DDoS Protection projekt vezetője.