Hirdetés

2025-re csúszhat TSMC arizonai gyára, amiben az eredeti tervek szerint már jövőre megindult volna a gyártás.

A vállalat most bejelentette a csúszást, az N4-es gyártás megkezdését 2025-re halasztották, mondta Mark Liu, a TSMC elnöke a Nikkei Asiának. Az N4 a TSMC egyik 4 nanométeres technológiája.

2025-re csúszhat TSMC arizonai gyára - illusztráció

A kellő szaktudással rendelkező képzett munkaerő és a technikusok hiánya okozhat problémát, akik összeszerelnék a fejlett eszközöket az üzemben. A TSMC így taiwanból küld szakembereket a berendezések beüzemeléséhez.

Közben a TSMC egy másik gyárat is épít Arizonában, ahol 3 nanométeres chipeket fognak gyártani. A 12 milliárd dolláros befektetés után további 40 milliárd dollárt adott a projektre Biden elnök és Tim Cook.

A szórakoztatóelektronikai piac lassulása miatt a TSMC 2022-hez képest az egész éves bevétel 10%-os csökkenésre számít, nemrég pedig 2019 óta először számoltak be negyedéves nettó nyereségesésről.

Mindezek ellenére van jó hír is, hiszen a vállalat kulcsfontosságú partnere az Nvidiának és az AMD-nek is, továbbá a legtöbb népszerű eszköz gyártásakor is szinte megkerülhetetlen szereplő, például az AI gyorsítók és egyéb fejlett hardverek terén, de számos megrendelést kaptak a következő generációs iPhone és Mac gépek lapkáinak gyártására is.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.