A dízelbotrány kirobbantója és legnagyobb érintettje, a Volkswagen minden erejével azon van, hogy az elektromos autók egyik üttörője legyen. Terveik szerint hamarosan életre keltik az önálló, I.D. nevű típuscsaládot, amely kizárólag villanyhajtású típusokból fog állni. Ennek egyik képviselője lesz a korábban tanulmányként bemutatott I.D. Vizzion, melynek szériagyártású kivitele 2022-ben lép majd a piacra.

Ezzel a modellel egyenesen a luxuskategóriát célozzák meg, a Tesla Model S és a most még nem létező teljesen elektromos Mercedes S-osztály ellenfelének szánják. A tanulmányautóban már kormányt sem láthattunk a beltérben, de Jurgen Stackmann, a Volkswagen értékesítési és marketing vezetője elmondta, hogy a végleges változatban ezt nem lépik meg. Ehhez ugyanis a legmagasabb, 5-ös szintű önvezetési technológia szükséges, amire jelenleg egyik autógyártó sem áll készen.

Az I.D. Vizzion is a gyártó teljesen új, MEB jelölésű padlólemezére épül, amelyet kifejezetten az elektromos meghajtáshoz fejlesztettek ki. Ennek köszönhetően az autó többféle, egy, kettő de akár négymotoros kivitelben készülhet, a vevő kívánsága szerint. Ez utóbbi esetben minden keréknél külön motor biztosítaná a meghajtás, amivel egyben az összkerék-hajtás is lehetővé válik.

A motorokról, illetve a teljesítményekről egyelőre nem árultak el részleteket, ahogyan az akkumulátor kapacitása is kérdőjeles (lehetséges, hogy ebből is többféle lesz benne). Azonban a korábbi ígéretek szerint az autó egyetlen töltéssel 600 km-t tud majd megtenni. Ez egyébként jól hangzik a jelenlegi villanyautók piacán, kérdés, hogy 2022-ben mit tudnak majd a konkurensek.

Hirdetés
FORRÁSCarscoops
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.