Hirdetés

Az Informa Tech és IHS Markit egyesüléséből alakult Omdia kutatóintézet összegyűjtötte és összesítve közzétette a különböző mobilgyártók által közölt eladási adatokat 2019-ről. Az élmezőny nem meglepő, a teljes TOP 10-es listán azonban már találunk új belépőt és kiszoruló versenyzőt is.

A legnépszerűbb, vagyis legtöbb darabszámban eladott okostelefonok tavaly az iPhone XR és annak utódjaként az év harmadik negyedévében bemutatott és piacra került iPhone 11 voltak. Előbbiből 46,3 milliót adtak el egy év alatt, utóbbiból pedig 37,3 milliót. Az iPhone 11 sikere annak fényében kifejezetten érdekes, hogy mindössze három teljes hónapot volt piacon 2019 év végén.

A lista harmadik helyén nem egy Apple mobil található, hanem a Samsung belépőszintű készülékei közül az egyik leggyengébb modell, a Samsung Galaxy A10, ez a belépőszintű telefon olcsón ma is megvásárolható. A dél-koreai cég ebből 30,3 millió példányt értékesített.

A negyedik és az ötödik helyet is egy-egy Galaxy A-szériás mobil szerezte meg. A kifejezetten jól sikerült A50-ből 24,2 milliót adott el a Samsung, míg az ötödik helyre bekerült A20-ból 19,2 milliót.

A hatodik és a hetedik helyen szintén az Apple trónol, az iPhone 11 Pro Maxból 17,6 millió eladott darabbal és hetedikként a 2017-ben bemutatott iPhone 8-cal. Utóbbiból belépőszintű iPhone-ként 17,4 milló fogyott még 2019-ben is.

A lista nyolcadik helyén lép be egy harmadik gyártó, egyedüliként a tízes gyűjtésben. A Xiaomi az általunk is az egyik legjobb ár-érték arányú mobilnak titulált Redmi Note 7-ből ugyanis 16,4 milliót adott el.

A kilencedik helyen ismét egy iPhone-t találunk, a 11 Prót. Érdekes, hogy a Pro Max-szel szemben a kisebb modellből értékesített kevesebbet az Apple, ebből 15,5 milliót adtak el.

A tizedik pedig újból a Samsung, a Galaxy J2 Core mobiljával. A ritka gyenge, ám olcsó telefonból 15,2 milliót adott el a cég.

Mi volt tavaly?

Balra 2019, jobbra 2018 tíz legnépszerűbb okostelefonja /Forrás: Omdia

Nincs sok változás a listán az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az Apple továbbra is dominál a mobilpiacon, az iPhone XR sikere pedig vélhetően az árcsökkentésnek és annak köszönhető, hogy az iPhone 11 megjelenése után is bent maradt a cupertinói cég kínálatában. A Samsung a jól és kevésbé jól sikerült középkategóriás modelljeivel nagyot gurított tavaly, azonban érvágás lehet 2018-hoz képest, hogy a csúcstelefonjaiból nem sikerült annyit eladni, hogy bekerüljenek a TOP 10-be. Pedig az S10 széria erősebb és jobb is volt elődjénél. Érdekes még, hogy a Huawei teljesen kiszorult a listáról. Míg 2018-ban a középkategóriás P20 Lite készülék még képviselte magát az eladási toplista kilencedik helyén, addig tavaly a P30-as sorozat már nem volt képes bekerülni, helyét a Xiaomi vette át.

Kíváncsian várjuk, hogy idén miként változik a lista. Ha van tippetek, írjátok meg kommentben!

Hirdetés
FORRÁSMacRumors
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.