Tízszeres optikai zoom és 108 megapixeles kamerák lehetnek a jövő csúcsmobiljaiban – állítja @IceUniverse, aki elég megbízható szivárogtatónak számít ahhoz, hogy ne vegyük félvállról amit mond.

A tweetjében közzétett fotó nagyon hasonlít a Note10-ről eddig megjelent fotókhoz, viszont nem valószínű, hogy a jövő évi MWC előtt piacra is kerülnek a szóban forgó kamerák.


Egy márciusi riport szerint 2019 végén piacra kerülnek a 65 megapixeles mobilos kameraszenzorok, és 2020 elején már láthatjuk majd a 108 megapixelest is. A 64MP-es kamera azóta – fogjuk rá, hogy 65MP – megvalósult és úgy tudni, hogy a gyártók már sorakoznak is használatáért. De a riporttal egybevágnak a Snapdragon processzorokat gyártó Qualcomm ígéretei is, miszerint 65 és 100 megapixeles felbontású kamerákhoz tervezik következő csúcslapkáikat.

A fentebb említett 64MP-es kamerát a Samsung készítette el, így ez magyarázhatja a Note10 renderképet @IceUniverse tweetjében. A Sony-ról is pletykálják, hogy mobilokba szánt 64 megapixeles szenzort készít, talán az IFA kiállításon az Xperia 2-ben már láthatjuk is. A tízszeres optikai zoom megoldása azonban kérdésesebb. Amiről egyelőre tudunk az az, hogy a Samsungnak sikerült megoldania az ötszörös optikai nagyítást egy mobillencséjében. Viszont ez a termék sincs még készen. És nem szabad elfelejtkezni a Huaweiről sem, hisz ők is nagyon ráfeküdtek a mobilos fotózásra csúcstelefonjaikban. Hibrid zoom megoldásuk pedig egyedülálló, így az sem elképzelhetetlen, hogy tőlük látunk még hasonló megoldást a tízszeres optikai nagyítás előtt.

Kíváncsian várjuk, hogy melyik gyártó tudja megoldani először. A cikkben említett mobilok közül a Note10 bemutatója augusztus 7-én lesz. Az Xperia 2 vélhetően szeptember első hetében az IFA-n debütál, a Mate 30 pedig talán októberben. A címlapképen a Galaxy Note10 egyik renderfotója látható.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.