Hirdetés

Egy hétre nyugdíjba küldtem az iPhone-om és teszteltem Nektek ezt a két telefont. Mivel a két készülék között túl nagy különbség nem volt, így egy posztba írom meg tapasztalataimat, íme az eredmény:

Design

Gyönyörű, vékony, üveg, NEHÉZ(???). Ezek jutnak először eszembe. Az első három tulajdonság talán nem szorul magyarázatra, de az utolsó annál inkább. De komolyan, én nem tudom mit csináltak a Samsung mérnökei, gondolok itt pl. a súlyelosztásra, stb…, de elsőre olyan volt kb., mintha egy régi Nokia-t tartanék a kezembe, aztán gyorsan hozzá is szoktam, az zsebembe szinte nem is látszódott, hiszen annyira vékony mind a két készülék. A másik furcsa dolog, amivel viszont tényleg nem tudtam mit kezdeni az egy hét alatt, az az volt, hogy a telefon egész egyszerűen minden egyes alkalommal mikor felemeltem ki akart csúszni a kezemből, hiszen a hátulja egy üveglap, ergo se tapadás se semmi. Valószínű azért is volt furcsa, mert a mostani tokom bőrből készült, annak pedig elég jó fogása van. Az A5 és az A3 is három színben érhető el: arany, fehér és fekete. Én egy fekete A3-at és egy arany A5-öt kaptam.

Samsung A3

Kijelző

Hatalmas, és még annál is nagyobb. Az elmúlt évek során nagyon hozzászoktam a 4-inch-es kijelzőkhöz, és ahogy azt már korábban megírtam, maradok is ennél a méretnél. Igaz az A3 „csak” egy 4,7″ kijelzővel rendelkezik, mégis nekem nagynak tűnt. Az A5 pedig egyenesen hatalmas volt, a maga 5,2″ átmérőjével. Az egykezes használatról már az első néhány órában le kellet szokjak. Képtelenség egy kézzel használni. Jöjjenek a száraz számadatok:

  • A3: 4,7″ 720 x 1280 (HD) felbontás, Super AMOLED technológia
  • A5: 5,2″ 1920 x 1280 (Full HD) felbontás, Super AMOLED technológia

Namost van itt nekünk HD meg Full HD kijelzőnk. DE. Az A3-on folyamatosan láttam a pixeleket, az A5-ön nem. Eddig rendben, viszont most jön a feketeleves. iPhone userként hozzászoktam az Apple által belőtt kijelzőkhök, értsd nekem az a „normális” kijelző. Számomra nagyon bántó színeket tudott produkálni mind a két készülék, pl.: a YouTube alkalmásban a piros sáv, narancssárgás-pirosas-rózsaszínes árnyalatot kapott, amit én a szaturáltságnak tudok be. Egyszerűen bántó volt a szemnek. Ettől eltekintve viszont elég élvezhető volt használni a hatalmas nagyobb kijelzőt. Kényelmesen lehetett rajta böngészni, videót nézni, de navigálni is.

A készülék (A5) felépítése

Software

Hát hogy is mondjam…? Szokni kellett, nem is keveset. Első ránézésre letisztultnak tűnt, de mégse. Az első bekapcsolás után végig kellett csinálni a regisztrációs folyamatot, és meg is érkeztem a Home screen-re. Na itt aztán kezdődtek a problémák. Miért van egy Google feliratú mappa a kezdőképernyőn? OK, ez egy Android telefon, de akkor is?! Volt itt Google Chrome, GMail (de akkor minek a gyári levelezőrendszer, és fordítva?), Google Music, stb…

Ez a mappa miért kell? Ha szeretném, majd letöltöm őket.

A beállításokban volt olyan menüpont, amit kb 5 percig kerestem mire megtaláltam. Pozítivum, hogy ha a jobb felső sarokban a „Search” fülre kattintunk kereshetünk a lehetőségek között. Aztán belefuttam még néhány, számomra teljesen értelmezhetetlen, dologba. Elindítottam a Facebook Messenger letöltését a Stobe-ból, le is töltötte a telefon (A3), de több, mint 10 percig próbálta feltelepíteni a készülékre. Mutatom:

Képtelen voltam rájönni a hiba okára

Aztán itt a következő furcsaság. Vannak azok az emberek, akik megvesznek egy telefont, használják, örülnek, hogy van, és ha érkezik egy frissités rányomnak az „Update” gombra. Én is ezt tettem, és ez fogadott:

Nem egészen értem a „Version” utáni nyelvet

Nem akarom az iPhone-hoz hasonlítgatni a két készüléket, hiszen két teljesen más gyártó telefonjáról beszélünk, de most muszáj. iOS vs. Android:

 

Viszont amik nagyon tetszettek, azok a Widget-ek voltak, hiszen így nem kellett kikeressem az Alkalmazások közül pl.: Facebook-ot, hanem a Home screen-en egyszerűen kiválasztani. Egyszerű és gyors, pipa.

Teljesítmény

Erős, gyors, nincs mit szépíteni. Az A3-nál éreztem néha lassulást vagy döccenést, ha túl sok volt a háttérben futó alkalmazás, de teljesen tűrhető volt. Apropó háttérben futó alkalmazások: ha hozzáérünk a bal alsó virtuális gombhoz, fel fognak ugrani a megnyitott alkalmazások, amiket egy gombnyomással be is zárhatunk. iOS után ez hatalmas „segítség”. Kellemesen csalódtam. Nézzünk, mi dolgozik a készülékek beljesében:

  • A3: Négymagos, 1,5GHz processzor
  • A5: Nyolcmagos (!!) 1,6GHz processzor

A következő dolog, ami nagyon megfogott, az az akkumulátor teljesítménye volt. Mindkét telefon több, mint két napig bírta egyetlen töltéssel, pedig nyúztam őket rendesen: YouTube, Spotify, kamera, böngésző, stb… Elég Nagyon jól bírták.

Kamera

Szerintem sok mindent nem is kell írnom. A 13 MP-es kamera elég jól teszi a dolgát mind a két telefonban, néhány kép, amiket készítettem:

De akkor mivel tud többet az A5?

Majdnem elfelejtettem a lényeget. Az A5 főgombjában helyet kapott egy ujjlenyomat leolvasó, aminek segítségével fel tudjuk oldani a készüléket. Nincs más dolgunk, csak néhányszor végighúzni rajta az ujjunkat, hogy a telefon később felismerje és már kész is. Továbbá a „nagyobb testvérben” megtalálható a Health alkalmazás is. Az alkalmazásról bővebben itt tudtok tájékozódni. Illetve további plusz pont a Samsung-nak, hogy 2900mAh-ás akksit tett a nagyobb készülékbe (amit egyébként gyorstöltővel tölthetünk), az A3-as 2300mAh-ás akkuval szemben.

És akkor jöjjenek az árak

Az A3-at hazánkban 99.899 Ft-ért lehet megvásárolni, míg az A5-öt kicsit borsosabb 129.899 Ft-ért tehetjük zsebre. Szerintem egyébként a Samsung egész jól eltalálta az árazást, hiszen felső-középkategóriás készülékekről beszélünk mindkét esetben és az árak is ezt tükrözik.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szerintem drágák. Főleg mivel hasonló tudású telefonok már 80 alatt kaphatók a5 méretben,akár nagyobb akksival. De hát ez samsung.

  2. Sajtos mire annyiba kerül , mint amennyit ér ( a5 2016 kb 80-85 ezer ) már elavult lesz, ha egyáltalán lemegy ennyire.

  3. Főleg ha azt nézzük, hogy mennyi készüléket dob piacra a Samsung évente. Ilyen tudással viszont még most is nagyon jó lehet a Huawei P8 Lite vagy most az új P9 Lite

Comments are closed.