Hirdetés

Egy globális bemutató keretein belül új okostelefonokat leplezett le a gyártó. De a Realme 8 és Realme 8 Pro megjelenése mellett egy másik nagyon fontos hírre is fény derült ma: a cég a következő negyedévben hivatalosan is belép a magyar piacra.

Kezdjük a magyarországi jelenléttel, egyelőre erről tudunk kevesebbet, utána pedig boncolgassuk a Realme 8 Pro technikai specifikációit, ugyanis a sima 8 egyelőre csak Indiában lesz elérhető, a 8 Pro viszont hamarosan jön Európába, így hozzánk is.

Magyarországra jön a Realme

A márka helyi képviselettel közösen már dolgozik a magyarországi bevezetésen azon túl is, hogy bizonyos boltok polcain elszórtan megjelennek Realme eszközök kiskereskedelmi forgalomban. A tervek szerint a pár hónapja megjelent 7-es szériájú okostelefont kezdik el először itthon terjeszteni, ezzel a készülékkel ismertetnék meg a márkát az átlagfelhasználókkal és kínálnának alternatívát a kiesett Honor helyén, illetve állítanának versenytársat a Xiaomi Redmi vonalának.

Azt is megtudtuk, hogy a mobil egyből szolgáltatói kínálatba is kerül a tervek szerint, ezzel még többet segítve azon, hogy itthon is ár/érték bajnokként vonuljon be a márkáról alkotott kép a köztudatba. Későbbiekben a 8-as széria Pro telefonja, illetve a Watch S Pro okosóra is hazai forgalmazásba kerül.

Amint részletesebb információkkal szolgálhatunk, írni fogunk a pontos dátumokról, a hazai árakról és Laci révén videó is várható a Realme cuccairól!

Realme 8 Pro

Az új készülék nagyon hasonlít a tavaly év végén bemutatott 7 Próra. Külsőleg van változás, a kamerák elrendezése új és a kijelzőt bekapcsolva is láthatjuk, hogy az IPS panel helyét AMOLED vette át. De a motorháztető alatt nem igazán nyúltak hozzá a dolgokhoz.

Aki tud angolul, annak jó szívvel ajánlom ezt a bemutató videót:

Ház és kijelző

A ház (160,1 x 74,3 x 8,7 mm a Mobilaréna szerint) és a keret műanyag, ebben található a 6,4 hüvelykes, sík AMOLED panel. A kijelző felbontása 1080 x 2400 pixel, a képsűrűség 411 ppi, a képarány pedig 20:9-es. A képfrissítés 60Hz-es, de az érintésérzékenység 180Hz-en dolgozik. Erőssége még a kijelzőnek, hogy 1000 nites fehér fényerőre képes, így direkt napfényben is láthatóbb marad rajta a tartalom. Az átlag fényerő 430 nit körül van.

A Realme 8 Pro az AMOLED panel miatt képes Always-on Display megjelenítésére, ezt a funkciót az Android 11-re épülő RealmeUI 2.0 beállításai között kell majd keresni.

A házzal kapcsolatban még érdekesség, hogy a kamerasziget körüli keret és a hátlap oldalán található DARE TO LEAP felirat fluoreszkáló anyaggal lett bevonva, így a telefon hátlapjának egy része „világít” a sötétben.

Akku és hardver

A 176 grammot nyomó készülékben valószínűleg a legtöbbet az akkumulátortelep súlya adja. A 4500 millamperórás aksi egész nagynak mondható és akár 50 wattal is tölthető. Ezzel a Realme szerint 17 percnyi töltés elég 50%-hoz, míg 47 perc alatt teljesen feltölt a készülék. A töltőkábel és fali adapter megtalálható a dobozban.

Az adatkommunikáció 4G-re korlátozódik, 5G nincsen. A Realme 8 Próban így a hardver sem a legerősebb, kategóriájában jónak mondható, de nem kiemelkedő. A Snapdragon 720G nyolc magon dolgozik Kyro 465-tel, maximum 2,3 GHz-en és GPU szinten egy Adreno 618-cal. Az SoC 8 nanométeren készül, ami viszont kategórián belül újdonságnak számít. Ettől függetlenül ezt a chipet már láthattuk a Realme 6 és 7 Próban is, így jelentős teljesítménynövekedésre nem kell számítani az elődmodellekhez képest.

A tárhely UFS 2.1 és csak 128GB van belőle, de ez MicroSD kártyával bővíthető. A rendszermemória terén két opciót kínál a gyártó, 6 vagy 8 GB RAM-mal választható a Realme 8 Pro.

Gyors összegzés arról, mit is tud a Realme 8 Pro

Kamerák és ujjlenyomat-leolvasó

Az ujjlenyomat-leolvasó a telefon kijelzőjébe lett integrálva. A hátlapon négy, az előlapon egy, a kijelző bal sarkába vágott lyukban található kamera van. A hátlapi szenzorok között egy 108 megapixeles főkamerát (f/1.9-es apertúrával), egy 8 megapixeles ultraszélest (f/2.3) és két 2 megapixeles (f/2.4) segédkamerát találunk. A két segédkamera makrófotózáshoz és portrékészítéshez használható. A kamerák alatt egy LED villanót találunk. Videót maximum 4K30fps felbontásban képes rögzíteni a készülék.

A főkamera a Samsung HM2-es ISOCELL szenzora, amellyel a telefotó lencse nélkül is jó minőségben képes háromszoros nagyításra a készülék. A szoftver több 12 megapixeles képből illeszti össze a nagyított fotót. A cikk elején linkelt videót érdemes megnézni tesztfotókért.

Az előlapon egy 16 megapixeles (f/2.5) szelfikamera néz ránk vissza a lyukból. Ezzel maximum 1080p-ben vehetünk fel videót, de azt akár 120fps sebességre is lelassíthatjuk.

Csatlakozók, adatkapcsolat

A Realme 8 Pro USB Type-C 2.0-át használ. Emellett található rajta egy 3,5 milliméteres jack csatlakozó is.

Van Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, BDS támogatás és NFC is, így mobilfizetésre is alkalmas lehet a készülék.

Megjelenés és ár

A Realme 8 Pro március 31-én jelenik meg Európában kék, fekete és sárga színekben, elsőként Angliában. Ott 280 fontot, magyar valutára átszámítva 120.000 forintot kérnek érte.

Arról, hogy Magyarországon pontosan mikor lesz elérhető és mennyibe kerül majd írni fogunk, amint mi is megkaptuk az infókat. A Realme 7 Pro 118 ezer forintos független fogyasztói áron került boltokba itthon, úgyhogy a 8 Pro is hasonló áron várható.

Hirdetés
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.