Hirdetés

Megérkezett az Apple Vision Pro, nem lesz olcsó, de számos téren mutat újat.

A régóta pletykált Apple szemüveg megérkezett, a gyártó az első spatial, vagyis térbeli számítógépnek nevezi az eszközt. A rendszer végül nem xrOS vagy realityOS lett, hanem a visionOS nevet kapta.

Megérkezett az Apple Vision Pro - áttetszőnek hat, leköveti a szemmozgást

A szemüveg kijelző rendszere két, nagyjából egy postai bélyeg méretével megegyező micro OLED kijelzőből áll, ami a maga 23 millió pixelével éles képet eredményez.

Két egyedi katadioptriai lencse található az eszközben, ami hihetetlen élességet és tiszta képet biztosít az Apple szerint. A szín és dinamika tartomány széles. A látásjavító eszközök használói számára Zeiss optikai betétek lesznek elérhetőek.

Megérkezett az Apple Vision Pro - maga a szemüveg

A Vision Prót egy kétmagos M2 lapka hatja, amihez egy vadonatúj R1-es chip párosul, ez a 12 kamera, az 5 szenzor és a 6 mikrofon jeleit dolgozza fel.

Az R1-es lapka felel a megjelenítés vezérléséért, 12 ms alatt frissít, ami 8-szor gyorsabb, mint egy szempillantás.

A headset 2 órát bír a hordozható akkupakkjáról, de hálózatról akár egész nap használható.

Az eszköz a retinánkkal oldható fel az új Optic ID rendszer segítségével, ami írisz szkennelés alapján működik.

Megérkezett az Apple Vision Pro - elérhet az App Store és a megszokott alkalmazások

Mivel az eszközhöz nincsenek fizikai vezérlők, a szemünkkel, kezeinkkel és a hangunkkal irányíthatjuk.

Az alkalmazások közötti böngészéshez csak rájuk kell nézni, ha valamit ki akarunk választani, elég az ujjunkkal pöccinteni, de nem kell felemelni a kezünket, a kamerák egész nagy teret belátnak, görgetni pedig a csuklónk segítségével lehet.

Az EyeSight funkcióval a headset érzékeli, ha valaki közelít, ekkor átlátszónak hat. Ilyenkor mi látjuk az érkezőt, a szemüveg pedig a ránk néző számára egy elég élethű animációt mutat a szemünkről, mintha rá néznénk, de valójában nem átlátszó. Amikor pedig valamilyen alkalmazást használunk, a szemüveg jelzi a kívülállók számára, hogy elfoglaltak vagyunk.

Az új eszközön is elérhető az App Store, az iPhone és iPad alkalmazások automatikusan használhatóak lesznek az új beviteli módokkal is. Természetesen a FaceTime hívások is működnek, a hívásban mindenki életnagyságúan jelenik meg, a Spatial Audiónak köszönhetően pedig onnan halljuk őket, ahol látjuk.

Megérkezett az Apple Vision Pro - több ablak is megnyitható

A Vision Pro viselői hívás közben az Apple gépi tanulásos algoritmusai által megalkotott virtuális megjelenésükkel látszódnak, ami valós időben leköveti az arc és kézmozgásokat.

Lehetőség van közös filmnézésre, fotók megtekintésére, vagy egy meeting alatti együttműködésre is.

A visionOS 3D-s felületén egymás mellett megjeleníthetőek az appok bármekkora méretben, de a Magic Keyboard és Magic Trackpad támogatással tovább bővíthető a szerkezet felhasználhatósága.

A Vision Próval bárhol lehet egy saját mozi termünk, ahol a vászon 30,48 méteresnek tűnik, az élményhez pedig hozzájárul a Spatial Audio is.

Több, mint 100 Apple Arcade játék játszható az eszközön, a népszerű kontrollerek is támogatottak. A digitális gyűrű tekergetésével változtatható, hogy mennyire merülünk el az kevert valóságban.

A Vision Próban debütált az Apple első 3D-s kamerája, melynek köszönhetően rögzíthetőek és élethűen újraélhetőek a kedvenc élményeink. A teljes iCloud fotókönyvtár hozzáférhető, a fotókat életnagyságban nézhetjük vissza. Az iPhone-nal lőtt panorámafotók pedig elterülnek a térben, így úgy érezhetjük, mintha ott állnánk, ahol a fotó készült.

Az Apple Vision Pro az Egyesült Államokban lesz először elérhető 2024 elején, 3499 dolláros, vagyis kb. 1 200 000 forintnak megfelelő áron. Más országokba szintén jövőre, de később érkezhet.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.