Hirdetés

Ahogy egyre jobban elterjednek az okostelefonok, és ezeken egyre több alkalmazás használ mobilinternetes adatokat, egyre nő az is, mennyi adatforgalomra van szükség havonta. Ez persze azzal jár, hogy már mindenki a mobilneten lóg, és ezt valahogy a szolgáltatóknak is irányítania kell, ezért egyre több adatkorláttípust vezettek be, hogy kontrollálják a hálózati terhelést és biztosítsák a sávszélesség egyenletes eloszlását.

Cikkünkben bemutatjuk az adatkorlátozások típusait, és az extra költségek elkerülése érdekében praktikus tippekkel segítünk a mobilnet gazdaságosabb alkalmazásában.

Mik az adatkorlátozások legismertebb típusai?

Napjainkban végtelen lehetőségünk van a mobiltarifa személyre szabására, és épp ezért is olyan nehéz megtalálni az igazit. Azonban a problémán nem segít az sem, hogy általánosságban véve kevesen ismerjük az adatkorlátozási típusokat. Ebből következik, hogy gyakorlatilag már a legelején sem tudjuk, hogy melyik a számunkra legkedvezőbb tarifa.

Az adatkorlátozás fajtái a következők:

  • Adatmennyiség-korlátozás: ez a leggyakoribb típus mind közül. Ilyenkor a szolgáltató egy meghatározott adatmennyiséget biztosít egy adott időtartamra (pl. havi 1 GB). Amennyiben túllépjük a keretet, a szolgáltató lelassíthatja az internetsebességet, további díjakat számíthat fel, vagy a következő számlázási ciklusig letilthatja az adathasználatot.
  • Sebességkorlátozás: a korlátozásnak ezen fajtája az adathasználattól függetlenül kontrollálja az internetes sebességet. Általában csak azoknak éri meg egy ilyen típusú mobilnet-csomag, akinek nincs szüksége nagy sebességű internetkapcsolatra, és szeretné elkerülni az adatkorlát túllépésével járó kellemetlenségeket.
  • Időalapú korlátozás: ez a fajta az internetes hozzáférést egy meghatározott időtartamra korlátozza, például naponta 2 óra díjmentes internetelérésre ad lehetőséget.

Az egyes kategóriáknál jól látható, hogy bármelyik korlátozási forma választása előnyös lehet, ha az ahhoz megfelelő telefonhasználati szokásokkal van párosítva.

Ezért, ha nem szeretnél abba ütközni, hogy egy fontos helyzetben belassuljon a neted vagy extra költségeket számítson fel a szolgáltató, célszerű a saját életviteled függvényében is végigzongorázni az adatkorlátozásra vonatkozó, eltérő lehetőségeket.

További tippek az adatmennyiség hosszú távú megőrzéséhez

Az adatkorlát típusának megismerése után két út van: maradsz a megszokott formánál vagy a jobb és kényelmesebb felhasználói élmény érdekében beadod a derekad és váltasz. Bármelyiket is választod, még ezek után sem dőlhetsz hátra, csak ha a korlátlan mobiltarifa mellett döntesz. Amennyiben viszont nem, egy kis tudatosság és odafigyelés is rengeteget fog segíteni az adatmennyiség hosszú távú megőrzésében.

Nem kell ördöngősségekre gondolni: elég, ha már csak egy elérhető Wi-Fi kapcsolat közelében arra csatlakozol, hiszen amíg azt használod, az online tevékenységeid nem az adatkereted terhére működnek. Ugyanígy profi tipp az automatikus frissítések letiltása, mert így meggátolhatod, hogy a készülék önkényesen korszerűsítse az operációs rendszerét, ezzel hatalmas adatmennyiséget felemésztve (természetesen Wi-Fi alól viszont rögtön frissíts, ha elérhetővé válik, ez főként biztonsági okokból fontos). Célszerű továbbá mindig átnézni és kiiktatni azokat a háttérben futó appokat, amelyeket nem használsz aktívan, és ezt a példát követve a böngésző előzményeit is tanácsos időről időre kipucolni – hely is marad és az adatköltség is csökken.

A mobilnetezési szokásaid nyomon követésével a felhasználói élményt is maximalizálhatod

A költségmegtakarításon és a bosszantó helyzetek elkerülésén túl, a saját mobilnetezési szokásaid megvizsgálása több szempontból is hasznos lehet. Így akár a rendelkezésedre álló sávszélességet is hatékonyabban ki tudod használni, mivel azonosítani tudod a csúcsidőszakokat. Ha ezeket az intervallumokat ugyanis elkerülöd – tehát az adatigényes tevékenységeidet ezeken a periódusokon kívülre helyezed -, biztos, hogy kevesebb alkalommal kell majd megküzdened a lassú internetkapcsolat problémájával. Ha ezzel is megvagy, bátran elmondhatod: Te mindent megtettél a mobilnet-csomagod optimalizálásáért!

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.