Hirdetés

Boxville lakói bajba jutnak egy földrengés miatt, a Te segítségedre lesz szükség, és csak az éles logikádra lesz szükség.

Mivel játszanak a szegényebb sorban lévő gyermekek? Nos, ami kéznél van, például kartondobozokkal, üres konzervekkel, tehát gyakorlatilag szeméttel. Ha pedig ez a jelenség létezik, akkor miért ne lehetne ugyanezt egy videojátékban is felhasználni, ráadásul egy point-n-click stílusú kalandban? A Triomatica Games maroknyi csapata megpróbálta.

No és milyen jól tették! A Boxville hangulata egészen parádés, a rajzolt stílus gyakorlatilag a klasszikus Machinariumra emlékeztet, de simán elmenne valamelyik gyerekcsatornán rajzfilmnek is, annyira szépen van animálva. Persze azért itt játékmenet is akad, nem csak néznivaló. Gyakorlatilag a klasszikus recept szerint interaktálnunk kell a környezettel és a többi szereplővel, valamint felvehetünk tárgyakat is, hogy a megfelelő helyen használjuk azokat. Párbeszédek azonban nincsenek, annak ellenére sem, hogy a játék támogatja a magyar nyelvet. Ez ugyanis jobbára csak a menüre korlátozódik, a játékon belül nincs beszéd, képes szövegbuborékokban kommunikálnak egymással a karakterek.

A sztori nem túl bonyolult, s a játék rövidsége miatt nagyon nem is elemezném túl. A lényeg hogy két jó barát (egy magasabb és egy laposabb konzerv) sétálgat a kartonvárosban, amikor is egy földrengés történik és elszakadnak egymástól. A cél persze hogy újra találkozzanak és együtt lehessenek. Ehhez pedig másfél-két órányi kalandozással segíthet a játékos, melynek része pár minijáték megfejtése is (egyszerű puzzle-ökre, kirakósokra kell gondolni). A feladatok igazából nem túl bonyolultak, a gond inkább ott van, hogy sokszor nem egyértelmű mit is kell pontosan csinálni, máskor meg az irányítás büntet, mert pár pixellel odébb kattintott a játékos.

Szerettem volna magasabb pontszámot kanyarítani a Boxville plecsnijére, de viszonylagos rövidsége és kezelés béli problémák miatt nem merészkednék magasabb tartományba. A PC-s játékosok amúgy már találkozhattak vele tavaly ősszel, sőt még egy esztendővel korábban egy Kickstarter kampánnyal indult a fejlesztés. Sajnos az nem lett sikeres, de ennek ellenére azért elkészült és milyen jó, mert kellenek az ilyen apró, stressz- és erőszakmentes kis szösszenetek.

Értékelés: 7/10
Fejlesztő, Kiadó: Triomatica Games
Platform: PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Hirdetés
Sinka Tamás
A munkahelyemen hivatásból, otthon szórakozásból játszom. Aztán meg leírom amit gondolok. A Tech2 hasábjain leginkább a Gaming rovatban.