Mindig öröm, amikor egy új, mérföldkövet jelentő készülék kerül hozzánk. Ilyennek tekintjük a WayteQ xTAB-100qcr-t is, ami hatalmas felbontást és erős hardver kínál, azonban az ára nem lett annyira vészes, hiszen 70 ezer alatt megkaphatjuk. A gyártó új modelljét teszteljük ezúttal.

Külső

A tablet 9,7″-os kijelzőt kapott, ráadásul nem csak a képátlója egyezik meg az Apple tabletjével az új xTAB-100qcr-nek, hanem a 4:3-as képarányú IPS panel felbontása is, hiszen az iPadeknél csak Retina Display megnevezéssel illetett 2048×1536 képpontot kapunk a WayteQ-től is. A gyártó új modelljeinél úgy tűnik, hogy a fehér szín diktál, hiszen a hamarosan érkező xTAB-70qci is fehér előlappal rendelkezik, ugyan úgy ahogy tesztünk alanya is. A keret szélessége hasonló, mint az iPad esetében is. A jobb felső sarokban apró fekete kört láthatunk, ez nem más, mint a 2 Mpixeles előlapi kamera. Sajnos második fekete pötty nincs, ez azt jelenti, hogy továbbra sincs fényérzékelő az automata szabályozáshoz.

A tablet bal oldalán legfelül van egy fehér színű bekapcsológomb, alatta pedig a csatlakozók sorakoznak. Van microSD kártyafoglalatunk, miniHDMI kimenetünk, microUSB portunk, DC töltő csatlakozónk, mikrofonunk, valamint 3,5 mm-es jack csatlakozónk is. A tablet jobb és bal oldalán is van alul egy rés, e mögött a sztereó hangszóró húzódik meg.

Az alumínium unibody ház 9 mm vastag. A felül a jobb oldalra került a hangerőszabályzó gombok, valamint mellette van egy menü gomb. Sajnos a gombok elég lazák, lötyögősek, nem sikerültek a legjobban, illetve magát a menü gombot is feleslegesnek tartjuk, hiszen szükség nincs rá.

A hátlap szürke, valószínűleg festetlen és az alumíniumot láthatjuk rajta. A készülék bal felső sarkában van egy második kamera, ennek a felbontása szintén 2 Megapixel. Más nincs is a hátlapon, csak némi felirat és márkajelzés.

Az xTAB-100qcr doboza meglehetősen nagynak tűnik, talán ez a legnagyobb WayteQ csomagolás amivel eddig találkoztunk. Sajnos ennek ellenére extrákkal nem találkozunk, ugyan az van benne, ami a korábbi készülék mellett is. Ez egy 2 A-es fekete hálózati töltőt, fehér microUSB-s adatkábelt és szintén fehér USB OTG adaptert jelent némi felhasználói leírással körítve.

Hardver

A WayteQ-nél több, mint egy éve volt utoljára 9,7″-os tablet, hosszú idő után érkezett tehát a méretben hasonuló utód. A kijelző 2048×1536 pixeles lett, tehát ugyan annyi, mint a tavaly megjelent iPad modelleké. Az IPS panel ezúttal is alap, valamint az érintés érzékelése is jobbra sikerült, mint az xTAB-100dci esetében.

A retina felbontás 3 cm távolságból

A hardvert nézve abszolút csúcskategóriába sorolható az xTAB-100qcr, hiszen a benne található Rockchip RK3188 erősebb, mint a Samsung Galaxy Note 10.1-ben található Exynos 4412. A négy darab 1,6 GHz-es Cortex-A9 mag meglehetősen erős és a fogyasztás/melegedés is kellemesnek mondható a 28 nm-es csíkszélességnek köszönhetően. Az SoC része a négy feldolgozó egységgel rendelkező Mali-400 grafikus gyorsító is ami 533 MHz-es órajelen ketyeg.

Ahogyan tudjuk, a nagy felbontáshoz kifejezetten szükséges a RAM, éppen ezért örültünk annak, hogy 2 Gbájt került az xTAB-100qcr-be, azaz annyi, mint a nagy gyártók csúcsmodelljeibe is. A készülék háttértára 16 Gbájt, ezt akár bővíthetjük tovább microSD kártyával is.

A tablet rendelkezik Bluetooth-szal, illetve b/g/n szabványú wifivel is, viszont sajnos a GPS továbbra sincs. Az xTAB-100dci-hez képest elmaradt a beépített 3G, aki mobilinternetezni szeretne, az OTG kábellel külső modemmel érheti ezt el.

A készülék nagyjából 640 gramm tömegű, ami azért soknak tűnhet, ennek viszont megvan az oka, 10 000 mAh-es akkumulátor került az alumínium borítás alá. Ez nem produkál rossz üzemidőt, jelentősen jobban bírja az xTAB-100qcr, mint a korábbi modellek, azonban azért az iPadhez mért egész napos üzemidő nem nagyon fért bele a kínálatba.

Szoftver

Ahogyan megszokhattuk az olcsóbb készülékeknél, az xTAB-100qcr-re sem került extra felhasználói felület, a megszokott, gyári Androidot kapjuk, egyelőre abból is csak a 4.1.1 Jelly Bean. Információink szerint azért nincs még 4.2.2, mert a Rockchipre várt ez a feladat, hogy elérhetővé tegye a hozzá szükséges dolgokat, most viszont megjelent az RK3188-hoz szánt SDK 2.0, ami már elhozza a 4.2.2 támogatást, ez azt jelenti, hogy hamarosan akár az xTAB-100qcr-re is megjöhet a frissítés.

A stock Android felület ellenére is féltünk attól, hogy a hatalmas felbontásra rosszul lövik be a képernyő elemeit, aminek miniatűr, hangyányi méretű ikonok, betűk az eredményei, azonban szerencsére erről nincs szó, sikerült normális méretet generálni. A nagy felbontás nem okoz problémát  a főoldal, a menü és a tablet egyes elemeinek sebességében, viszont sajnos vannak olyan alkalmazások, ahol bizony érezni azt, hogy sok a felbontás a megjelenítendő elemek számára és akadozással találkozhatunk. Bár nem hivatalos információ, de a külföldi fórumokon az egekig marasztalják az új SDK-ra épülő Android 4.2.2 rendszert az RK3188-as eszközök esetében, tehát nem elképzelhetetlen az, hogy az elkövetkező WayteQ frissítés is jelentős minőségi változásokat hoz majd a felhasználók számára.

A tabletek esetében az egyik legfontosabb elem talán az internetezési lehetőség. Ami pozitívum, hogy a wifi jelerőssége sokkal jobbnak tűnik, mint mondjuk az xTAB-100dci-é, átlag egy egységet ráver az xTAB-100qcr ugyan olyan távolságra a routertől. Netezési célzattal nyithatjuk a Böngésző, vagy a Google Chrome alkalmazását is. Sajnos azonban a sebesség itt már némileg csorbát szenved, a betöltés tempója pörgős tud lenni, azonban a saját oldalunk esetében is azt tapasztaltuk, hogy a nagy felbontáson bár jól néz ki a weboldal és annak elemei, a görgetés nem olyan folyékony, mint ahogyan azt elvárnánk egy ilyen készüléktől.

Kapunk egy gyönyörű kamera alkalmazást, ami azért annyira nem igaz, inkább ironikus, hiszen a gyári alkalmazást kapjuk, abból is a régebbit, nem azt, a tényleg szépnek mondhatót, mint ami a Nexus 4-en debütált. De igazából a sok beállítást nem kínáló régebbi alkalmazás is tökéletes az xTAB-100qcr-en, ugyanis tovább dominál az az álláspontunk, hogy teljes egészében felesleges a kamera, vagy ha már úgyis rákerült, akkor pocsék képeket készít. Sajnos fotókiállítást nem fogunk nyitni a képekkel amit a készülék készít.

Ha a videózást nézzük, akkor nem szerepel rosszul a készülék. A FullHD-s felbontású mkv-k nem okoztak problémát a kijelzőn, de még HDMI-n keresztül tévére kötve sem, tehát erre nagyon jól használható, ráadásul tényleg nagyon szép a FullHD-s filmek képe ezen a felbontáson, persze számolni kell alul és felül is a fekete csíkkal, hiszen a mozivásznak egyáltalán nem preferálják a 4:3-as képarányt. Kipróbáltuk a 4K felbontású teszt fájlunkat is, amit nem játszott le a gyári videós alkalmazás, azonban az MXPlayer már megbarátkozott vele. A videó nem volt élvezhetően folyamatos, azonban jelentősen nagyobb FPS-sel lett lejátszva, mint mondjuk mondjuk a Galaxy S3-as hardverén.

Videózásra, tartalom fogyasztásra kapunk fuso alkalmazást is, ami tabletek közül csak a WayteQ készülékein érhető el. Ennek előnye, hogy wifin keresztül tudunk rajta ingyenesen tévé műsorokat, vagy akár teljes filmeket is megtekinteni magyar nyelven. Ez egy elég erőteljes pluszt ad azért, hiszen tényleg sok tartalom van benne, ezt sokan fogják szeretni, vagy szeretik már most is akár.

Korábban többször morogtunk a régi, Froyo-ban bevezetett elavult felületű Google Play Zene alkalmazás miatt. Meghallgattattak a szavaink, a legújabb, 2013-as zenelejátszót kapjuk meg a friss felülettel. A tablet oldalain elhelyezkedő hangszóróért azonban nem epekedtünk. Egy csendes szobában, helyen megfelelő a hangzása, sajnos viszont ha egy zajosabb helyen vagyunk, ott már nagyon hamar elfogyhat sajnos a szufla.

Aki tovább szeretne informálódni, kulturálódni, vagy kikapcsolódni, annak ott lesz a WayteQ Táblagép alkalmazás, amiben számtalan témában érhetőek el heti magazinok magyar nyelven. Sajnos azonban egyelőre itt is együtt kell élnünk a szaggatás tényével, ugyanis görgetni, lapozni itt sem tudunk folyékonyan sajnos. A tartalommal nincs gond, csak a nagy felbontás miatt a csomagolás nem olyan,  mint amilyet szeretnénk. Továbbra is csak azt tudjuk mondani, hogy várjuk a frissítést.

Az xTAB-100qcr tablet helyenként akad a használat során ahogy azt fentebb már jeleztük, ennek ellenére érdekes módon a komolyabb játékokban ilyen probléma nincs. A Modern Combat 4 és az Iron Man3 teljesen jól játszható volt, ráadásul gyakran probléma, hogy nem kompatibilis a Gameloft játék sok készülékkel, ennek ellenére a Google Play-ből letöltött játékok azonnal indultak, játszhatóak voltak. A Real Racing 3 játékban fedezhető fel helyenként szaggatás akkor, ha több versenyző van egy futamon, azonban ilyen esetben csúcskészülékben is fellelhető az említett akadozás.

Összegzés

Az xTAB-100qcr-rel a WayteQ valódi felső kategóriás hardvert tett le az asztalra. Sajnos a szoftverben van egy apró hiba, ami nem más, mint a helyenként szaggató használat, azonban az ígéretek szerint a 4.2.2 frissítés ami érkezik hozzá hamarosan, az rendkívül nagy felhasználói élmény növekedést hoz. Ha ez megtörténik, akkor a 70 ezer forintba kerülő tablet igazi ár/érték bajnok modell lehet majd.