Nemrég írtunk arról, hogy a Tesla elektromos kamion piacra dobását tervezi. A Cummins viszont megelőzte a techóriást és leleplezte az AEOS-t, ami egy véglegesnek mondható verzió, méghozzá 140 kWh-s akkumulátorral, ez nagyjából egy 12 literes benzinmotornak megfelelő erővel rendelkező telep és 20 tonnányi szállítmányt képes megmozgatni.

Van viszont egy bökkenő, ez pedig a mindössze 160 kilométeres hatótáv, ami városban szaladgáló sofőröknek mondjuk megfelelő, de egyrészt mikor látunk kamiont kisebb utcákban flangálni, másrészt pedig azért ezek a monstrumok komolyabb távolságok leküzdésére kellene, hogy alkalmasak legyenek. Elvileg rendelhető lesz nagyobb akkumulátorral, de ezzel még mindig csak a Tesla tervezett 480 kilométeres szintjét érik el. Azért még az autóknál sem működik ez a dolog, a kamionoknál pedig pláne nem. Talán majd néhány év múlva.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt

Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.