Sorolhatnánk rengeteg filmet a Dredd bírótól kezdve kvázi a Terminátorig, amiben robot rendőrök járták az utcákat, majd intézkedtek villámgyorsan, nem mindig a legjobb módszerekkel karöltve. Igen, nem sokkal később pedig felgyulladtak a fények, vége volt a mozinak. Most viszont nem ez a helyzet, hiszen Dubaj elképesztő dologra készül év végétől: önvezető rendőrautók fogják segíteni az intézkedéseket.

Várhatóan hamarosan debütál majd az O-R3 robotrendőr is, amiből 2030-ra egy teljes flottát szeretne a dúsgazdag arab ország vezetése. Abdullah Khalifa Al Marri, a rendőrség elöljárója szerint “művelet hatékonyságát olyan technológiák segítségével kívánják növelni, mint a robotok. Arra törekszenek, hogy az utcák biztonságosak és békések legyenek”. A robotokat egyébként a OTSAW Digital gyártja majd, és csak az enyhébb intézkedéseket végzik majd, nem válták le a rendőröket.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt

Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.