Az Apple ökoszisztémája remekül működik, az iOS és a MacOS kapcsolata páratlan, az iTunes ellenben talán néha egy kicsit kellemetlen, nem mindig egyértelmű minden. Az iCloud megintcsak egy kiváló szolgáltatás, ahol a legfontosabb adatok biztonsági másolata is elmenthető. De a mi helyzet akkor, ha nincs kedvünk ezzel foglalkozni, nem szeretnénk a felhőben tárolni a fotókat, vagy internet nélkül is elérnénk őket? Nos, a SanDisknek most erre is lett egy megoldása.

Az iXpand Base ugyanis lényegében egy dokkoló, ami töltés közben készít biztonsági mentést a készülékről anélkül, hogy tulajdonképpen bármilyen feladatunk lenne. Az eszköz többféle tárhellyel kerül forgalomba, 32 GB-tól egészen 256 GB-ig. Minden esetben SD kártyáról beszélünk (80 Mbps), ezen tárolódnak az adatok, így akinek a kisebb kapacitás nem elég, bátran tud nagyobbra bővíteni.

A padra könnyedén ráhelyezhető az iPhone, a gumírozott fedlap meggátolja a telefon lepottyanását. Két csatlakozó található rajta, az egyik normál USB-s és magának a mobilnak a kapcsolódását segíti, a másik oldalról pedig microUSB kábellel adhatunk naftát a rendszernek, a maximum 15 wattos töltés támogatott. Az előbb említett kártyaolvasó sem maradhat ki a listából!

Az iXpand Base-nek az előnye az, hogy ha már a telefont úgyis nagyjából minden nap töltőre kell csatlakoztatni, bármennyire is próbáljuk visszafogottan nyomkodni a telefont, akkor ennek apropóján pedig miért ne lehetne ezt az időt hasznosítani? A SanDisk pedig megoldotta, hogy míg a mobil energiát szív magába, minden fájlról biztonsági mentés készül a kártyára. A kiállított standon kérdezősködtünk, hogy mégis hogyan működik mindez.

A lényeg, hogy nemcsak a telefonon, hanem akár a közösségi oldalakon tárolt fotókat is képes elmenteni az eszköz, nem beszélve az üzenetekről és minden fontos névjegyről. Külön mappákról beszélünk, de azért nem minden nyitható meg gépen sem. Ha véletlen új készüléket vásárolnánk, akkor sincs semmi probléma, hiszen az iXpand Base alkalmazással villámgyorsan vissza lehet állítani mindent.

A kompatibilitás egészen széleskörű: iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone SE, iPad Air, iPad mini, iPad mini 4, iPad pPro 12,9“ és 9,7“, az iOS 10 mindegyik esetén minimum elvárás. Windows esetén a Vista, a 7, a 8, a 10, ezen felül pedig a Chrome OS és a Mac OS X 10.8-nál újabb rendszer támogatott.

A 189,66 grammos és 25 x 101 x 107 mm-es iXpand Base 32, 64, 128 és 256 GB-os kiszerelésekben kapható, a tárhelyek függvényében 50, 100, 130 és 200 dolláros áron. Ez természetesen egyáltalán nem kevés, sőt, tetemes összeg, ám ha valaki nem bízik a felhőben, vagy csak internet nélküli helyen is szeretne a fontos adatokról biztonsági másolatot készíteni, azoknak már megfontolandó egy ilyen termék beszerzése.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt

Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.