YouTube csatornánkon eddig a Canon belépőszintű tükörreflexes megoldását, az EOS 700D-t használtuk videók rögzítésére, illetve tesztfotók készítésére. Az elmúlt két hetet viszont a Panasonic tükör nélküli digitális kamerájával, a Lumix GH4 társaságában töltöttem.

Tesztünkre úgy tekintsetek, mintha egy átlag felhasználó írná le a tapasztalatait, ugyanis itt most arra voltunk kíváncsiak, hogy a sokak által dicsért és legfőképp vlogolásra használt kamera mit is tud, összehasonlítva az EOS 700D-vel.

A technológia

Kicsit kitérnék magára a kamera jellegére és a képalkotásra. A fotózás csúcsát a DSLR (Digital Single Lens Reflex) gépek jelentik még manapság is, ezek a tükörreflexes masinák, melyeknél ténylegesen van egy tükör, ami a kép készítésekor felcsapódik, ennek segítségével készül el a kép, ennek meg van az előnye és a hátránya is. A DSLM (Digital Single Lens Mirrorless) kamerák működése halkabb vagy teljesen hangtalan, képminőségben noha alulmaradnak a tükörreflexesekkel szemben, sok helyzetben előnyösebbek.

Méretben alig van különbség a két modell között, viszont azt hozzá kell tenni, hogy az EOS 700D egy belépőszintű DSLR, míg a Lumix GH4 egy nagyon erős felsőkategóriás DSLM kamera.

A tükör nélküli gépek manapság egyre népszerűbbek és a technológia fejlődésével képesek felvenni a versenyt a tükrösekkel, nagyon sok szempontból számomra előnyösebb volt a GH4, mint az EOS. A legnagyobb előny a fókuszálás sebessége, illetve a kép elkészülésének sebessége volt. Mivel a DSLR-nél a kép készítésekor felcsapódik az a bizonyos tükör, a DSLM-nél nincs ilyen, ott erre nem megy el idő, a pillanatot ezzel sokkal hamarabb meg lehet örökíteni.

Nézzük, mit látunk…

Kezelőszerveket tekintve sokkal praktikusabb a GH4, mint az én kamerám, kezdve azzal, hogy egy helyett két tekerő van rajta, egyikkel a fényerőt, másikkal a blendet lehet állítani, illetve a fent látható három gomb megnyomásával és a tekerők használatával szintén nagyon egyszerűen állítható többek között a fehéregyensúly és a fényérzékenység is.

Ugyanitt látható a bekapcsoló, illetve a módválasztó gyűrű. A tesztben látott képeket egytől egyig intelligens automata módban készítettem, de van benne teljesen manuális, záridő előválasztás, rekesz előválasztás, speciális jelenetek, de saját beállításainkat is elmenthetjük a C1, C2 és C3 módokba.

A bal felső részen láthatunk egy másik koronát, amivel azt lehet szabályozni, hogy egyszeri felvétel legyen, sorozatfelvétel vagy időzítés. Ez alatt látható a rögzített felvételek megtekintésére szolgáló gomb, valamint az Fn5, amivel a kijelzőt tudjuk ki/be kapcsolni. Az is jól látható, hogy a kamera sztereó mikrofonokkal bír, így a hangot is ekképp veszi fel, ha pedig nem lenne elegendő a mikrofonok által nyújtott minőség, akkor fentre puskamikrofont is lehet rögzíteni. Balra ettől a vaku kioldóját találjuk.

Az egyik kiváltó ok volt, amiért a GH4-et választottam kipróbálásra, az a kihajtható érintőkijelző, melynek szöge ízlésünk szerint állítható, így nem kell külső megjelenítő, hogy lássuk a kamera élőképét, illetve így leguggolva, lentről fotózva is láthatjuk, hogy mit vesz a kamera. Egy 3 hüvelykes OLED panelről van szó 720 x 480 pixeles felbontással, az elektronikus kereső pedig 1024 x 768 pixel felbontású, ami alatt találunk egy közelségérzékelő szenzort is, ami kikapcsolja a kijelzőt, ha belenézünk.

A nézetkereső mellett találjuk a fókuszállítási lehetőségeket. Az AFS az 1 képes fókusz, az AFF rugalmasabb megoldás, míg az AFC folyamatos. Amíg nyomva tartjuk az exponáló gombot, folyamatosan, valós időben fókuszál, ilyenkor a háttér elmosódásakor az a terület mintha hullámzana, ez kicsit zavaró volt számomra, így az AFS/AFF módot használtam, amikor gyorsan kellett cselekedni, viszont ha magad szeretnéd kiválasztani az éles objektumot, akkor a manuális fókusz (MF) jön előtérbe. Amikor az objektív fókuszgyűrűjét tekered, digitálisan belezoomol a kiválasztott területbe, hogy jobban lehessen látni, hogy biztosan a lényegre fókuszálunk-e.

Kicsivel jobbra találjuk a videórögzítés elindítására szolgáló gombot, valamint a navigálásra szolgáló gombok mellett egy DISP. és három funkció gombot. Előbbivel azt szabályozhatjuk, hogy mit lássunk a kijelzőn, legyenek-e kiírva az adatok (képméret, beállítások), legyen-e szintező, stb…, az Fn2 gombbal helyettesíthetjük a fenti tekerőket, itt a kijelzőn állíthatjuk a szenzorértékeket, az Fn3-mal a fókuszmódot szabályozhatjuk, az Fn4 pedig a képek törlésére, illetve a menüben történő visszalépésre szolgál.

A jobb oldalon találjuk az SD-kártya foglalatát. Mivel csak 1 db SD-kártyánk volt, ezért egy microSD-vel pótoltuk, a rendes SD a Canonban volt, de ha ilyen vagy más gépet vásároltok, akkor mindenképp nagysebességűt válasszatok, ne spóroljatok a kártyával, ugyanis ha [email protected] vagy [email protected] rögzítesz, akkor oda nagyon kell egy gyors írási sebességre képes memóriakártya.

A bal oldalon a különböző I/O portokat találjuk, van mikrofon, fülhallgató, AV kimeneti és microHDMI csatlakozónk. Alul találjuk az akkumulátort, ami természetesen cserélhető és tölthető, illetve 1860 mAh kapacitású, amivel igen jó üzemidőt biztosít a kamerának. Egy feltöltéssel nagyjából 500 fotót tudunk készíteni, illetve kb. 2 órán át lehet folyamatosan videót rögzíteni.

A fent található Fn1 gombot nem említettem, amit most pótolok. Ezzel csatlakozhatunk ugyanis külső időzítőhöz vagy okostelefonunkhoz. Lehet csatlakozni közös hozzáférési pontra is, de a kamera is képes külön hotspotot létrehozni, amire ha csatlakozunk mobilunkkal és elindítjuk a Panasonic Image Appot, akkor tudunk átküldeni képeket közvetlenül a mobilunkra.

A Lumix GH4 hozzánk egy 14-140-es objektívvel érkezett, amiben van beépített képstabilizálás funkció is. A kis Canonomban egy 18-35-ös obi van, nos ezzel sokkal durvább közelítést tudunk elérni, ami különösen jól jön, ha távoli objektumról szeretnénk közeli fotót készíteni. A kamera markolata kényelmes, a textúráltságnak köszönhetően pedig stabil fogást biztosít.

Képminőség

A képminőségről egy 16,05 megapixeles Live MOS érzékelő és egy Venus Engine képfeldolgozó gondoskodik, így a fényérzékenység ISO 100-25600 között állítható. Az objektív rekeszértéke zoomtól függően f/3.5 és f/5.6 között mozog, a záridő pedig 1/8000 és 1/24 között állítható.

Én a tesztidő alatt az összes képet 16:9-es képarányban 4608 x 2592 felbontással készítettem RAW+JPG opcióval. Ilyenkor létrehoz a kamera egy nyers, szerkeszthető .RW2 kiterjesztésű fájlt, illetve egy tömörített .JPG képet is. A lent látható képek tömörítettek, teljes méretben és RAW-ban Google Drive mappánkból tölthetők le.

EOS 700D szelfi
Lumix GH4 szelfi

A kamera mélységérzékelése is nagyon jó, gyönyörű bokeh-effektes fotókat és videókat lehet készíteni, erre gyönyörű példák az alábbi képek:

Ahogy említettem, a kamera elképesztően gyorsan készíti a fotókat egy tükörreflexeshez képest, a GH4 sorozatfelvételben akár 12 képet is képes lőni másodpercenként. A GH3-hoz képest továbbfejlesztett szenzort, képfeldolgozót és már 4 magos processzort kapott, ennek is köszönhető a gyors kiolvasás és feldolgozás.

Sorozatfelvételből kiragadott kép
Zoom nélkül
140-es optikai zoommal

Az alábbi videókat a kamerával rögzítettem, így láthatjátok különböző beállítások mellett, például a Redmi Note 4 bemutató videónk 4K-ban került rögzítésre.

A Bcase T’up videónk szintén a Lumix GH4 segítségével készült [email protected] minőségben:

A Vonino MusicPad H1 videónk pedig [email protected]:

Összegzés

Nehezen találok kifogásolnivalót a Panasonic Lumix GH4-ben, a képek minősége kiváló, nagyon gyorsan fókuszál, a képeket szintén nagyon gyorsan készíti, csatlakoztatható okostelefonhoz, kihajtható a kijelzője, így tökéletes lehet vloggerek számára, de szelfik készítésére is tökéletes.

A profi fotósok vélhetően továbbra is a DSLR mellett maradnak, de a tükör nélküli gépek is lassan fel fognak érni hozzájuk, az én EOS 700D tükrös gépemet videórögzítésben könnyedén lepipálja, bár nem is tartoznak egy árkategóriába.

Nekem határozott előrelépés volt az EOS-ról, rengeteg lehetőség van benne, a tesztidő alatt nem is tudtam mindet megismerni, de maga a felület jól kezelhető, könnyen tanulható. Aki a Panasonic GH4-et választja, az biztosan nem fog benne csalódni.

A kamera objektív nélkül nagyjából 320-330.000 Ft között kapható, az általunk is tesztelt 14-140 objektívvel pedig kb. 520.000 Ft-ba kerül.

Specifikációk

 • Időjárásálló szigetelésű fémváz
 • Újratervezett 16,05 megapixeles Live MOS képérzékelő (4/3″ méretű)
 • Négymagos Venus Engine feldolgozóprocesszor
 • A korábbinál is gyorsabb és pontosabb, 49-pontos AF-rendszer
 • Új zajszűrési algoritmus
 • Max. ISO25600 érzékenység
 • 4K video (MOV, MP4, AVCHD 2.0 és AVCHD)
 • Akár 200 Mbps (ALL-Intra) mozgókép minőség (FullHD felbontásban)
 • Változtatható frame rate (2-96 kocka/mp)
 • CINELIKE D és V módok
 • 4:2:2/10-bites videojel HDMI kimeneten keresztül
 • Mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet
 • 12 kép/mp sorozat
 • 1/8000 mp max. záridő
 • 2,359 millió képpontos OLED elektronikus kereső
 • 3″-os, elforgatható OLED hátsó kijelző, 1,04 millió képponttal
 • Wi-Fi és NFC kapcsolat
 • SD/SDHC/SDXC kártyák támogatása (UHS-I is)
 • 1860 mAh-es lítium-ion akkumulátor (~500 kép egy töltéssel)
 • További tulajdonságok a Panasonic weboldalán
A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci

Lassan 5 éve írok, és ez nem is fog változni mostanság. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.