A Telenor a mobilhálózatának fejlesztésére idén 8,6 milliárd forintot fordít. Folyamatosan bővíti a 4G+ hálózatát, amely már a 4G-nél gyorsabb technológia, másnéven LTE Advanced technológiának nevezik. Siófokon és Balatonfüreden már elérhető a gyorsabb hálózat. A nyári hónapokban legalább hatszorosára nő a Balatonnál és más turistahelyszíneknél a mobilhálózat forgalma.
A cég országszerte hálózatoptimalizálásra készül a megnövekedett forgalom miatt, valamint a fesztiválokon mobil bázisállomásokkal szolgál majd. Egy új technológoa, a 4G+-nak köszönhetően bővül a mobil adathálózat kapacitása.

A 4G+ 300 Mbps-os letöltési, és 50 Mbps-os feltöltési sebességre alkalmas. Felső-középkategóriás és felső kategóriás telefonokkal használható. Az LTE Advanced, azaz a 4G+ jelenleg 180 bázisállomáson elérhető, ebből 140 Budapesten található, a többi Győrben, Siófokon, Szombathelyen és Balatonfüreden.
Hetente körülbelül 15 4G+ bázisállomást aktivál a cég, így év végére már több mint 700 állomás működik majd országszerte.

A Telenor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2014-es frekvenciatenderén összesen 31,7 milliárd forint értékben vásárolt jogosultságot három frekvenciasáv megvásárlására. A cégnek mostanáig 350, ezer lakosúnál kisebb települést kellett volna lefednie mobilinternettel, de már 808 településnél tart. A kültéri lakossági 4G lefedettség 52%-ról 97%-ra nőtt. Azonban ez még csak növekedni fog, hiszen ahogy fentebb is említésre került, a vállalat 2016-ban 8,6 milliárd forintot fordít a fejlesztésre.

A hanghívások is egyre gyorsabbak lesznek a Voice over LTE (VoLTE) technológiának köszönhetően. A technológia lehetővé teszi, hogy hanghívásokat is továbbítani tudjanak a 4G-hálózatok. A szupergyors hálózatok sokkal gyorsabb kapcsolást és jobb hangminőséget nyújtanak.

 

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Győri Ildi
Évek óta figyelemmel kísérem az Apple útját, de cikkírói foglalkozásom alatt más témákról is írnom kellett, ma már pedig minden tech témáról szívesen írok. Az írás mondhatni közel áll hozzám, mivel jelenleg kommunikáció és média szakos hallgató vagyok a Debreceni Egyetemen.