Folyamatosan csepegtetik az információkat a hamarosan érkező új Nissan Leaf-ről. A japán gyártónak van is mire büszkének lenni, hiszen a jelenlegi futó első generációs Leaf a világ legnépszerűbb elektromos autója lett, már több mint 270 ezer példány fut az utakon. A hazánkban többek között taxiként is népszerű autó második generációja szeptember 6-án mutatkozik be, és jó eséllyel a Frankfurti Autószalon egyik sztárja lesz.

Annyi már biztos, hogy radikális megújulásra számíthatunk, kívül-belül is teljesen átalakul majd az autó, új és a mostaninál sokkal dögösebb formákat láthatunk majd. Ám még ennél is fontosabb a technikai előrelépés, hiszen az új Leaf nagyobb kapacitású, jóval nagyobb hatótávot lehetővé tévő akkumulátort kap (pletykák szerint akár 4-500 kilométerre is számíthatunk).

Ugyancsak komoly ugrást tesz a gyártó az önvezető autók irányába, ugyanis ez lesz az első modell, amelyben debütál a ProPilot névre keresztelt, részben önvezetésre alkalmas rendszer. Autópályán az új Leaf már önállóan képes vezetni magát, gyorsít, lassít, megáll, újraindul, követi a sávot és az előtte haladó autót. Mindezeken felül képes lesz szintén magától parkolni, mégpedig bárhol és bárhova.

Szenzorjai és kamerái segítségével feltérképezi a környezetét, és akár előre-, akár hátramenetben, bármilyen szögben és irányban beparkol, eközben pedig a vezetőnek csupán egyetlen gombot kell majd nyomva tartania, a kormányzás, a pedál és “váltó” kezelése az autó feladata lesz. Bár már nincs sok idő a bemutatóig, de addig a Nissan várhatóan néhány további hírmorzsát is nyilvánosságra hoz az új Leaf-fel kapcsolatban.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSNissan
MEGOSZTÁS
Rusi

Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni. :)