Az idei év egyik meghatározó trendje lett az okostelefonok világában a “full display”, az előlapot minél nagyobb arányban befedő kijelző. Erre szépen ráugrottak a gyártók, a nagyok és kisebbek egyaránt, sőt már ott tartunk, hogy nem csak a csúcskategóriában, hanem lejjebb is megjelent ez a megoldás. Igen ám, de ennek a dizájn és tartalomfogyasztás szempontjából látványos megoldásnak vannak azért hátrányai is. A képernyő ugyanis kiszorítja a telefonok előlapjára helyezett egyéb technikai elemeket, leginkább az ujjlenyomat-olvasót. Elméletben már megszületett a megoldás, miszerint a kijelző alá kell beépíteni, csakhogy ezt a gyakorlatban eddig senki sem tudta prezentálni.

Az Apple-től várták sokan az áttörést, de az iPhone X esetében a Face ID-t választották és mint utólag elárulták, nem is dolgoztak a szenzor képernyőbe való integrálásán. Nem úgy a Samsung, akik viszont nem akarják az Apple-t másolni arcfelismerős dolgokkal, hanem maradnának a biometrikus azonosításnál. Kiszivárogtatott információk szerint a koreai óriás a Galaxy S9 és S9+ esetében meghagyja a jelenleg használt hátlapi megoldást (esetleg a pozícióját módosítják majd), ám a Note 9-ben már a kijelző alá szerelt megoldást alkalmaznák. A spekulációk szerint a jövőre érkező Galaxy S és Note generációk méretükben és formatervükben nem sokban különböznek majd a jelenleg futó 8-as szériától.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSRedmond Pie
MEGOSZTÁS
Rusi

Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni. :)