ÉrtékelésA Nokia Lumia 520 egész jó készülék. Kategóriáján belül viszonylag kevés olyan vetélytársat lehet mondani, ami ennyire gyors és stabil rendszert kínál. Hardver és ár/érték arány szempontjából egyedül a Huwaei Y300-at lehetne felhozni mint konkurenciát a néptelefon címért, de ott azért kiütközik az Androidnak már kevés RAM hátránya, egy Windows Phone-nál mindenképp döcögősebb, bár a programkínálat a robotos rendszer mellett szólhat. Aki egy gyors és könnyen kezelhető készüléket szeretne, az mindenképp fontolja meg a hasonló árú droidos mobilokkal szemben az 520-at. Azonban a szolgáltatói árazást nézve akad némi gond: Bár a 40-45 ezres feltöltökártyás ár korrekt – a Telenornál például csak 13 ezerrel többért kapunk nagyobb Lumiát, azonban a T-mobile árlistáját látva már bonyolódik a helyzet. A Lumai 620 ugyanis alig több, mint hét darab ezressel kerül többe, mely a jobb készülékház, többet nyújtó navi, vaku és előlapi kamera fényében bizony jobb ajánlatnak is tűnik az 520-nál. Ha az ár erősen befolyásoló, akkor persze mindenképp jó a legkisebb Lumia, azonban ilyen kis eltérés esetén már érdemesebb némi extra beruházáson is elgondolkodni.

8.2

Mai tesztünkben a Lumia széria legolcsóbb  és egyben legszerényebb tudású tagját, vagyis a Nokia Lumia 520-ast mutatjuk be. A Nokia idén igencsak belehúzott, jóformán egyedül viszik vállukon a Windows Phone készülékeket. A Lumia Windows Phone 8-as sorozata az év elején még csak öt tagot számlált, azonban hamarosan újabb csúcskészülékekkel bővül a család. Ugyanakkor tudvalevő, hogy nem elég méregdrága felsőkategóriás modellekkel tömni a piacot – a HTC erre nagyon jó példa – ugyanis a legtöbb készülék még mindig az alacsonyabb árszegmensekből talál gazdára. Ugyanakkor az Android mellett nehéz villantani az olcsóbb készülékek terén, de nem lehetetlen. Az egyik ilyen próbálkozás a Windows Phone fronton az 520-as Lumia is, melyet jelenleg mintegy 40-45 ezer forint közötti összegért kaphatunk meg kártyás konstrukcióban. Lássuk, mit is kapunk ennyiért!

Külső

A Lumia 520 a Lumiáknál már szokásosnak tekinthető fiókos téglatest dobozból kerül elő, a fiókot kihúzva rögtön a készüléket találjuk, mely alatt a használati “saláta” (útmutató) mellett egy közepesnek épphogy nevezhető hangminőséget produkáló headset, egy rövidke adatkábel és egy nem szétszedhető töltő leledzik. Extra memóriakártyát ne keressünk, nem jár a csomagban.

A készülék leginkább a kettővel magasabb pozícióban elhelyezett Lumia 720-ashoz hasonlít, a szemből erős élekkel megáldott formavilágot elsősorban oldalnézetből fetűnő lekerekített formákkal oldották. Bár a készülék az összképet figyelembe véve sokkal szögletesebb, mint a 620-as számú testvére, meglepő módon a legtöbb nőismerősömnél sokkal nagyobb tetszést váltott ki az 520-as – ketten közülök szó szerint kikapták a kezemből, így olybá tűnik, hogy akkor sem fogunk mellé, ha hölgynek szánjuk a készüléket. Az előlapot 800 x 480-as felbontású IPS kijelző uralja a maga négy hüvelykes átmérőjével, mely alatt a három kötelező kapacitív gombot, a felső szegmensben pedig a hangszóró és a Nokia logo mellett csak a fényérzékelő az egyetlen társaság, tehát előlapi kamerára ezúttal ne számítsunk.

A készülék oldala és hátlapja a 620-ashoz hasonlatosan itt is egyetlen darab műanyag, melyet ezúttal is a kamerára támaszott ujjakkal lehet lefeszíteni a telefonról. A hátoldalon egyébként elég kevés dolgot találunk, a kamera mellől hiányzik a LED-es villanó is, maradt a Nokia felírat és a hátső hangszóró, mely ezúttal is a jobb alsó sarokban kapott helyet.

Az oldalsó éleket körüljárva alul csak a microUSB csatlakozót találjuk, a bal oldal kong az ürességtől, míg a szintén kötelező minimumnak számító hangerőszabályzók, képernyőzár és bekapcsológomb, illetve a kamera exponáló billentyűje a jobb oldalon helyezkednek el szép sorban. A felső élen találjuk a 3,5-es jack csatlakozót, amely a szintén cserélhető burkos nagytestvérrel ellentétben nem a hátlapba épített darab – újabb pont, amiben a 620 kilóg a családból – így a hátlapcsere lehetősége csak dizájnváltás és esztétikai célokat szolgál. A lefeszegetése után pillanthatjuk meg az 1430 mAh-ás akkumulátort, melyet nem csak a microSIM, hanem a microSD behelyezéséhez is el kell távolítanunk.

Az akksi egyébként a szokásosnak mondható egy napos használhatóságot kínálja, folyamatos netkapcsolat és szinkron mellett. Összességében nézve az összeszerelés egész kellemes, bár a borítás itt jóval vékonyabb, mint a 620-nál, a jack sem cserélődik vele, illetve egy minimális nyikorgást és nyöszörgést azért észrevettünk a készülékházon, de a kategóriában még mindig kifejezetten korrekt.

Hardver

A hardver azonos a nagyobbakkal, vagyis egy kétmagos Qualcomm MSM8227-es pörög a borítás alatt magonként 1 gigaherzen. Ehhez jár egy Adreno 305-ös grafikus chip, illetve 512 MB RAM, mely a Windows Phone 8-as esetében jóval több dologra elég, mint mondjuk az Androidnál. Bár itt is találni programokat – elősorban játékokat – melyek ennek dupláját igénylik, az alkalmazások és a menü egyaránt akadásmentes. Adatátvitel szempontjából a 21 MBit/sec-es HSDPA kapcsolat mellett egy közepes erősségű WiFi egység és egy 4.0-ás Bluetooth is a rendelkezésünkre áll, az NFC chipet viszont elfelejthetjük.

Szoftver, menürendszer

A menürendszerre még mindig érvényes egyetlen kifejezés: Windows Phone 8. Itt nem lehet sokat variálni, a UI adott, a kezdőképernyő egyediségét nem a gyártó, hanem a tulajdonos ízlése határozza meg. Az operációs rendszerről részletesen az ide vágó írásunkban beszélünk, itt most csak a rövid lényeget foglaljuk össze.

A telefonkönyv gyárilag kezeli a Facebook, Twitter, LinkedIn, Windows Live Messenger – illetve mostanra már Skype – ismerőseinket, a kontaktok összefűzése egész jó hatékonysággal megy a rendszernek. A névjegyzék emellett rögtönzött minimalista közösségi kliens is, állapotfrissítéseket olvashatunk és készíthetünk is az alkalmazásban, akár az összes fentebb felsorolt hálózaton egyszerre. Az üzenetek chat szerű megjelenítést kaptak, és van itt tényleges chat is, pontosabban a Microsoft csevegője mellé a Facebook chat is helyett kapott az SMS-ek mellett.

A Naptár közösségi oldal és Exchange  kompatibilitást is fel tud mutatni, azonban heti nézetet nem, csak hónap nézetben történő dátumra ugrás, a napokra osztott lista és a teendőnézet maradt.  Emailek terén elég jól állunk, az említett Exchange mellett van POP3 és Imap is, meg persze a népszerűbb szolgáltatások – Google, Yahoo, Outlook.com – előre definiált változatai is, akár push értesítéssel.A csatolmányok kezelése viszont csak a beépített alkalmazások által kezelt állományokra – médiatartalmak, dokumentumok – valamint .zip kiterjesztésű fájlokra terjed ki. A beépített képnézegető szintén közösségi alapokra helyezkedett, offline képeinken túl SkyDrive és Facebook fotóalbumainkat is képes megjeleníteni, illetve a közösségi csatornák fényképes frissítéseit is. Játékainkat egy külön menüpontban találjuk, mely szinkronban van Xbox profilunkkal. A beépített dokumentumkezelő elég fejlett, mert bár a szerkesztési funkciók terén nem kiemelkedő, de SkyDrive és SharePoint szinkronizációval is rendelkezik. Internetezni csak az Internet Explorer van, melyben még mindig nincs automatikus űrlapkitöltés, sem jelszó megjegyzés. Ez csak azért probléma, mert minden alternatív böngésző csak a gyárira épülhet.

Az eddigi szoftveres tulajdonságok minden Windows Phone mobilról elmondhatók, az egyes gyártók így leginkább csak extra tartalommal emelhetik ki készülékeiket ezenba téren. A Nokia ebben elég jó, egy rakás exkluzív alkalmazást kínálnak az alkalmazásbolt külön részlegében, de előre telepítettek közt találjuk a nagyágyút, az ingyenes offline navigációt, a Nokia HERE Drive-ot.

A program hangos naviként ugyan csak abban az országban működik, melyben aktiválták a készüléket (ez egyébként csak az 520-as és 720-as Lumiára érvényes), azonban még ez is több, mint amit a kategóriában általában kaphatunk.

A Nokia Térkép a finnek “Google Maps helyettese”, az offline térképek azonban itt is működnek. Nokia alkalmazások közt akad még pár multimédia program is: A Panorama funkciója neve alapján egyértelmű, a Cinemagraph képekből fabrikált videókat képes gyártani, míg a Creative Studio a fotók utólagos módosítására hivatott. Ha már a fotózásnàl járunk: A kamera felbontása öt megapixel, videókat 720p-ben rögzíthetünk.

A képek minősége áldozat az ár/érték arány oltárán. A fotók leginkább életlenek, akár makró akár normál fókuszálásról van szó, a fényerő csökkenésével a zaj is erősödik, bár ez kevésbé érdekes kérdés, hisz a készülékkel vaku hiányában amúgy sem fogunk túl sok éjszakai fotót készíteni. Zeneileg van nekünk egy gyári fülhallgatónk, mely a “ha ló nincs” esete, a hangzásvilága kissé dobozos. Más fülessel használva viszotn már egész korrekt minőséget kapunk, no nem olyan komolyat, mint a csúcskategóriában, illetve az egyel nagyobb testvérben már megtalálható Dolby hangzást is mellőznünk kell, de egyébként még vállalható a kis Lumia teljesítménye.

Összegzés

A Nokia Lumia 520 egész jó készülék. Kategóriáján belül viszonylag kevés olyan vetélytársat lehet mondani, ami ennyire gyors és stabil rendszert kínál. Hardver és ár/érték arány szempontjából egyedül a Huwaei Y300-at lehetne felhozni mint konkurenciát a néptelefon címért, de ott azért kiütközik az Androidnak már kevés RAM hátránya, egy Windows Phone-nál mindenképp döcögősebb, bár a programkínálat a robotos rendszer mellett szólhat. Aki egy gyors és könnyen kezelhető készüléket szeretne, az mindenképp fontolja meg a hasonló árú droidos mobilokkal szemben az 520-at. Azonban a szolgáltatói árazást nézve akad némi gond: Bár a 40-45 ezres feltöltökártyás ár korrekt – a Telenornál például csak 13 ezerrel többért kapunk nagyobb Lumiát, azonban a T-mobile árlistáját látva már bonyolódik a helyzet. A Lumai  620 ugyanis alig több, mint hét darab ezressel kerül többe, mely a jobb készülékház, többet nyújtó navi, vaku és előlapi kamera fényében bizony jobb ajánlatnak is tűnik az 520-nál. Ha az ár erősen befolyásoló, akkor persze mindenképp jó a legkisebb Lumia, azonban ilyen kis eltérés esetén már érdemesebb némi extra beruházáson is elgondolkodni.

Lumia 520-at a Nokia Magyarország biztosította a teszt erejéig, köszönjük!