Steve Jobs Theatre. Egy ikonikus személyről elnevezett helyszín, ahol az Apple nagyszabású sajtótájékoztatót tartott, talán ez volt az utóbbi idők egyik legjobban várt eseménye, hiszen az iPhone-ok tizedik születésnapján történt mindez. Nyilván a bent ülők hatalmas vidámsággal várták a show kezdetét, ami Jobs megható és legismertebb szavaival, mondataival kezdődött, elég lágy muzsikával karöltve. Majd megjelent a jelenlegi CEO, Tim Cook, könnybe lábadt szemekkel, elődjének képességeit és eredményeit meglehetősen hosszan méltatva.

Sokáig nem történt érdemleges, már ha nem vesszük, hogy számos új üzlet nyílt Amerikában. Aztán elkezdődött az érdemi rész, az Apple Watch-csal. Az okosórával, ami most már abszolút piacvezető és állítólag a felhasználók 97%-a elégedett vele, sőt, a készüléken lévő pulzusszámláló a legtöbbet használt ilyen mérőeszköz.

És hoppá, megérkezett az Apple Watch Series 3, ergo a harmadik generáció, ami már mobiladatforgalomra is képes. Így már nyugodtan el lehet menni futni, úszni telefon nélkül, ettől még lehet fogadni a hívásokat, üzeneteket, kezelni a Sirit, sőt, még navigálni is lehet. Zeneőrültek figyelem: támogatott lesz az Apple Music és az Airpods füles is.

Belül egy újfajta kétmagos processzor dolgozik, ami 70%-kal erősebb elődjénél. Siri már képes beszélni az órán. A W2 chip akár 85%-kal gyorsabb WiFi-képességeket ígér és 50%-kal kevesebbet fogyaszt. Az antenna maga a kijelző, SIM-foglalat nincs az órában, egy külön kis egység (e-SIM) látja el ezt a feladatot, kvázi klónozza az iPhone-ban lévő SIM számát.

Méreteket tekintve szinte ugyanakkora, mint az elődmodell. Egy új szíj is bemutatkozott, plusz még több szín, ez főleg a sportokat kedvelőknek készült. Van a órában GPS, watchOS 4-gyel érkezik, egy napot pedig képes kibírni egy feltöltéssel. Utóbbit azért nem vertük volna nagy dobra. 329 és 399 dollár lesz az óra (sima és LTE), utóbbi hazánkban hivatalosan 119.990 Ft lesz, az első generáció ára 249 dollárra (89.990 Ft) mérséklődik. Magyarországon szeptember 29-től lesz kapható.

Ezután jött továbbra is a papírforma, hiszen megjelent az Apple TV 4K. A kütyü már támogatja a 4K-t és a HDR 10-et. Belül már az Apple A10X munkálkodik, ami kétszer gyorsabb processzor és négyszer sebesebb grafikus képességek terén.

A tvOS sem marad el, a 4K filmek az SD-k árán lesznek megvásárolhatók, sőt, az eddigiek automatikusan és ingyenesen frissülnek. A TV ára 32 GB-os változatban 62.990 Ft-ért lesz hazánkban elérhető, szeptember 15-től rendelhető.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt

Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.