Várható volt, hogy a hazánkban megtalálható diszkont áruházak ráugranak az elektromos autó témára és úgy tűnik, a folyamat öngerjesztővé vált. Eddig a Lidl, a Spar, az Auchan és a CBA voltak azok, akik 1-1 üzletüknél töltőoszlopot telepítettek, most pedig a Penny Market is csatlakozik az úttörők közé. Sajnos egyelőre csak a Lidl tett le a voksát a villámtöltők mellett, a többiek, így a Penny is a normál gyorstöltőt választotta, de a lépés feltétlen üdvözlendő, hiszen a hazai infrastruktúra állapota még mindig az egyik komoly hátráltatója az elektromos autózás itthoni elterjedésének.

Talán nem véletlen, hogy épp a Hős utcai üzletet választották helyszínül, hiszen épp a szomszédban van egy Lidl is, amelynél épp szintén van töltési lehetőség. A Penny-nél megtalálható oszlop egy ELMŰ telepítésű egység, 2×22 kWh-s teljesítménnyel, tehát akár egyszerre két autó is “táplálkozhat” róla. Ennek megfelelően Type2-es csatlakozással rendelkezik, beépített kábele nincs, azt nekünk kell hoznunk magunkkal (a legtöbb ilyen autóhoz ez jár).

Viszont a nap 24 órájában működik (a Lidl töltők csak a bolt nyitvatartása alatt üzemelnek), még regisztrálnunk sem kell hozzá (egyelőre), a csatlakoztatás után automatikusan elindul a töltés, a használatuk jelenleg ingyenes. Reméljük, hamarosan újabb üzleteknél is megjelennek a töltőoszlopok, illetve újabb üzletláncok csatlakoznak a kezdeményezéshez. Elvégre a Tesco, Coop, Aldi és Metro még nem kínál ilyen lehetőséget, de ha a vetélytársak belehúznak, akkor bizonyára ők sem szeretnének kimaradni a lehetőségből.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSVillanyautósok
MEGOSZTÁS
Rusi

Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni. :)