Manapság már ádáz harc dúl a középkategóriában, amiből valljuk be, nagyon de nagyon nehéz kiemelkedni. Különféle szolgáltatásokkal próbálják meg a majdnem lehetetlent a gyártók, valamelyik hatalmas teleppel szereli fel újdonságát, a másik a prémium anyaghasználatra szavaz, a harmadik pedig mondjuk a vízállósággal igyekszik elkápráztatni a vásárlót.

De itt még nincs vége. Új trend kezd kialakulóban lenni, ez pedig a széltől szélig érő kijelző, ami viszont pár hónapig kizárólag a felső szegmens privilégiuma volt, ám az LG a Q6 FullVision paneljével villámgyorsan megmutatta, hogy ez milyen gyorsan megváltozhat. Ha pedig már szóba jött a Q6, akkor jöjjön szóba az is, hogy milyen a készülék kamerája, mert hát ugye állítólag pont azért érdemes drágább mobilt a kosárba pakolni, mert sokkal jobb képminőségre számíthatunk. De mennyire igaz ez, mennyire elég egy pénztárcabarátabb eszközt választanunk?

Kezdjük először azzal, hogy milyen módok állnak rendelkezésünkre. Van automatikus, panoráma és étel. Ezen felül akadnak filterek, ledes villanó, négyzetes felvétel. Apropó felvétel. A Q6 maximum 13 megapixeles képek készítésére képes, ezt 4:3-as arányban teszi meg. A beállításokben találjuk a HDR-t, az időzítőt (3, 10 mp), a hangvezérelt fotózást, a helycímkézést és a sorozatfotózást.

Nincs tehát professzionális mód, így annyit segítettünk a képeken, hogy automatikusra állítottuk a HDR-t, mert valószínűleg sokan így használnák az 1/3″-es, f/2,2-es rekeszértékű szenzort. De akkor lássuk a nappali alkotásokat (a teljes felbontású verziók elérhetőek ITT):

És nyilván nem maradhatnak ki az esti fotók sem (a teljes felbontású verziók elérhetőek ITT):

Nyilván nem maradhatott el a szelfizés sem, de azért próbáltam nem csak önarcképet készíteni az 5 megapixeles, f/2,2-es, 1/5″-es egységgel, ami egyébként szoftveresen nagylátószöget is tud, minden második kép mindig így készült:

Összegezzünk. Nappal nagyon jó eredményeket produkál a Q6, ha nem nagyítunk túlságosan bele a felvételekbe, márpedig egy átlag felhasználó miért tenné ezt meg a mindennapokban, akkor nem fogunk csalódni sem a részletességben, sem a vonalélességben, még a távoli tárgyak esetén sem. Amikor azért a Normafáról készítettem fotókat a városról, akkor azért már kijönnek a gyengeségek, ennyi információt nem tud feldolgozni a rendszer.

Éjszaka már azért nem ennyire kellemes a helyzet, egyrészt az apertúra nem teszi lehetővé, hogy gyenge fényviszonyok között is világos fotókat lehessen lőni. Nagyon zajosodik minden, kicsit talán el is mosódnak a részletek, de ettől még nem lehet azt mondani, hogy vállalhatatlanok lennének a telefon képességei.

Az tehát az igazság, hogy ha süt a nap, már egy középkategóriás telefon is bőven elegendő lehet hobbikattintgatásra, ám azért felhősebb időben, éjszaka bőven kijönnek a különbségek egy felső kategóriás termék és tesztalanyunk között.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt

Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.