A Samsungtól nem szokatlan, hogy bizonyos modelljeit többféle hardverrel is gyártja, ez alól a csúcsmodellek sem kivételek. A most bemutatott Galaxy S8 és S8+ is kétféle hardveres konfigurációban létezik (akárcsak elődje, az S7/S7 edge), bár a különbség csak egyetlen elemet érint, ám az épp a legfontosabb központi egység, a chipset.

A koreai gyártó is egyre erősebben fókuszál a saját maga által tervezett Exynos processzorokra, egyre több típusban bukkan fel a házon belüli megoldás. Az S8 és S8+ az amerikai piac kivételével a legújabb generációs, nyolcmagos Exynos 8895-tel kerül a polcokra, a tengeren túli példányok esetében azonban a Qualcomm Snapdragon 835 dolgozik az üveg-fém burkolat belsejében.

Noha mindkét chip a jelenlegi legerősebb megoldások közé tartozik, adódik a kérdés, hogy melyik az erősebb. Nos, a GSMArena összeeresztette a kétféle kivitelt, hogy kiderüljön az igazság. A mérési eredmények alapján gyakorlatilag mindenhol az Exynos kivitel diadalmaskodott, a grafikus chip csak minimális előnnyel, ám a processzort és a teljes hardvert tesztelő programoknál már látványosabb különbség született. Ettől függetlenül egyik verziónak sincs szégyellnivalója, bőven a ma kapható legerősebb okostelefonok közé tartoznak.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSGSMArena
MEGOSZTÁS
Több mint egy évtizede foglalkozom a telekommunikáció világával, számos területen kipróbáltam magam, az újságírástól viszont nem tudok és nem is akarok szabadulni. :)