Ma, azaz január 28-ára esedékes immáron 2007 óta az adatvédelem nemzetközi napja. 2007-ben tartották meg először a világnapot, az Európa Tanács adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25. évfordulója alkalmából. Fontos, hogy egy kiemelt nap hívja fel az emberek figyelmét az adatvédelem fontosságára. Rohamos mértékben fejlődik a technika és a digitális világ és fontos, hogy az emberek tájékozódhassanak az adatvédelmi tudnivalókról.
2015. októbere az EU és az Egyesült Államok közötti Safe Harbor összeomlásának hónapja volt. Egyetlen nap alatt érvényét vesztette a 15 éve hatályban lévő nemzetközi jogi megállapodás.  Október 6-án az Európai Unió Bírósága egy olyan nemzetközi jogi szabályozást írt felül, amelyet több mint 4000 vállalat alkalmazott arra, hogy adatokat mozgasson az Atlanti-óceán két partja között, az üzleti tevékenységét végezze, valamint ügyfeleit két, együttesen 800 millió fő lakosságú kontinensen kiszolgálja.

A döntés egyértelmű volt: a személyi számítógépek hajnalán elfogadott jogszabályok a felhőre csatlakozott mobiltelefonok korában már nem megfelelőek. Európában és az Egyesült Államokban is az új technológia világba illeszkedő új jogszabályokra van szükség. Olyan megoldásokra van szükség, amelyek a nagy számítástechnikai cégek mellett az üzleti életben jelen lévő kisvállalkozásoknak is bevállnak, de legfőképpen a fogyasztók számára is hasznosak. Egy újfajta transz-atlanti megállapodásra van szükség, ha biztosítani kívánják, hogy az adatok az Atlanti-óceán két partja között fenntartható keretek között szélesebb körben mozoghassanak.
Satya Nadella nyilatkozott arról, hogy a Microsoft a technológiai fejlődést támogatja. A magánélethez való jog ilyen megőrzendő, időtálló érték.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Győri Ildi
Évek óta figyelemmel kísérem az Apple útját, de cikkírói foglalkozásom alatt más témákról is írnom kellett, ma már pedig minden tech témáról szívesen írok. Az írás mondhatni közel áll hozzám, mivel jelenleg kommunikáció és média szakos hallgató vagyok a Debreceni Egyetemen.