Nem titok, hogy az akkumulátorok fejlesztésének jelentős lökést adhat az elektromos autók terjedése. Ahogy a mobilunknál is idegesítő, ha állandóan töltőért kell rohangálnunk, ez hatványozottan igaz egy autó esetében. Ráadásul az élettartam sem mindegy, hiszen míg egy mobilhoz néhány ezer forintért kapunk új akkut, egy elektromos autó esetében ez akár milliós tétel is lehet.

Az biztos, hogy a jelenleg használt lítium-ion (és lítium-polimer) technológián túl kell lépni, és a mérnökök szerint a lítium-kén lehet a jó megoldás. Ennek kétszeres az energiasűrűsége, azaz egy adott méretű akkuban kétszer nagyobb energiát tárolhatunk el, ráadásul olcsóbb gyártani is. Ez a két tulajdonság aranyat ér az elektromos autók esetében (is), de a probléma az, hogy az ilyen akkuk élettartama túlságosan rövid volt. Egészen eddig, mert úgy tűnik, megtalálták a megoldást erre a problémára.

Ez nem más, mint a hínár, illetve az általa termelt karragén nevű anyag. Ezzel stabilizálni tudják a lítium-kén akkut, jelentősen megnövelve az élettartamát, így többezer(!) töltési ciklus után kezd csak csökkenni az akkumulátor kapacitása. Természetesen a mostani felfedezés nem jelenti azt, hogy holnaptól sorra jelennek meg a lítium-kén akkuval szerelt autók vagy egyéb elektromos eszközök. A kutatók jelenleg azt vizsgálják, milyen reakció lép fel a karragén és a kén között, valamint hogy a folyamat reverzibilis, azaz visszafordítható-e.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSUbergizmo
MEGOSZTÁS
Rusi
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni. :)
  • mr.perfect

    hány ilyen hír lesz még? hogy most már aztán tényleg megtalálták a csoda akkumulátort.. aztán valahogy mégse..