A Huawei a szeptemberi IFA-n mutatta be új termékcsaládját, a Nova-t. Ez jelenleg két eszközt tartalmaz, a Nova-t és a Nova Plus-t. Megjelenés előtt úgy lehetett tudni, hogy a Huawei nőies okostelefonokat fog piacra dobni és ez részben igaz, a bemutatót is egy modell tartotta, ő prezentálta a funkciókat, illetve valóban kecsesebb, karcsúbb, mint a többi Huawei mobil.

Videónkban megtudhatjátok a Nova-val kapcsolatos véleményünket, illetve a főbb tulajdonságokról tájékozódhattok:

Dizájn

A videóban láthatjátok élőben a készüléket, azonban pár szót ejtenék írásban is róla. Dizájn szempontjából is a felsőkategóriát képviseli a Huawei Nova, fém unibody házat kapott, azonban a kameránál üveget találunk, mellyel igen jól néz ki a készülék. A hátlapon található az ujjlenyomatszenzor is, ami a Honor 8-cal ellentétben nem okosgomb, hanem csak egy felület, viszont ugyanúgy van benne gesztusvezérlés, tehát el tudjuk érni az értesítési központot és a galériában is tudunk lapozni.

huawei-nova-tech2-12Az előlapon egy 5 inches FullHD kijelzőt kapunk, ami IPS LCD panelen alapszik. A megjelenítési minőséggel abszolút nincs semmi probléma, a színek is rendben vannak, a technológiából adódó hátrányok mondhatók csak el, a fekete nem úgy fekete, mint az AMOLED panelnél, stb…

huawei-nova-tech2-3

A kijelző fölött a szokásos elemeket találjuk, hangszóró, közelségérzékelő, fényszenzor és kapunk egy értesítési LED-et is. A gombok itt is szoftveresek, alul csak a Huawei feliratot találjuk.

Alul USB Type-C-vel tudjuk tölteni készülékünket, mellette található a hangszóró, illetve ugyanitt a mikrofon is. Fent van egy 3.5 mm-es jack audio portunk és egy zajszűrő mikrofonunk, a bal oldal csak a SIM-kártyák és microSD kártya tálcájáé, a jobb oldalon pedig a bekapcsológombot és a hangerőszabályzót találjuk.

huawei-nova-tech2-6 huawei-nova-tech2-7

Dimenzióit tekintve a Huawei Nova 141.2 x 69.1 x 7.1 mm és 146 gramm, tehát érződik, hogy fém házról van szó, viszont egyáltalán nem mondható nehéznek, kecses, jól kinéző, kézreálló mobilt rakott össze a gyártó.

huawei-nova-tech2-17 huawei-nova-tech2-16

Szoftver

Aki már látott Huawei okostelefont Android 6.0-val, annak nem fog meglepetést okozni a Nova sem, ugyanúgy az EMUI 4.1-es felület található meg rajta.

huawei-nova-tech2-18Talán egy kis különbség vehető észre a kamera funkcionalitásában, vannak olyan dolgok a Nova-nál, ami például a P9-nél nincsen, de ez fordítva is igaz. Így például a Nova-ban nincs Leica-féle monokróm opció (de dupla kamerája sincs), viszont van benne sminkelési és tükör funkció, amit a kamera szekcióban fejtek majd ki.

huawei-nova-kepernyo-3 huawei-nova-kepernyo-7 huawei-nova-kepernyo-8

A készülékben a legtöbb Huawei-el ellentétben nem Kirin processzor található, hanem Snapdragon, de ennek ellenére nagyon jól optimalizálták a készüléket, egyáltalán nem akadozik, kiválóan kezeli a szoftvert. A Nova tárhelye 32 GB, amiből 24 GB a szabadon felhasználható.

huawei-nova-kepernyo-1 huawei-nova-kepernyo-4

Hardver

A készülékben – ahogy fentebb is említettem – Qualcomm processzor található, egészen pontosan egy 8 magos Snapdragon 625, mely magonként 2.0 GHz-en működik és amit egy Adreno 506-os GPU, valamint 3 GB RAM is segít. Ezekkel a tulajdonságokkal simán megállja a helyét a mindennapi használatban, de játékok futtatására is alkalmas, lásd a cikk tetején a videóban.

Lefuttattunk egy AnTuTu és egy Geekbench tesztet és a következő eredményeket kaptuk:

AnTuTu Benchmark v6.2.6 64.201 pont
Geekbench 4 837 / 3086 pont

A Nova belső tárhelye alapjáraton 32 GB, ami önmagában mindennapi használatra elegendő, viszont ha 4K-ban rögzítünk a készülékkel, akkor hamar megtelhet, ezért is bővíthető microSD-vel 256 GB-ig, viszont ez a mobil is hibrid dualSIM-es, ami azt jelenti, hogy vagy két kártyával használjuk, vagy egy kártyával, de akkor bővíthető. A szokásos kompromisszum.

A fenti videóban láthatjátok, hogy a játékok futtatása sem okoz gondot a Nova-nak, nem akadoznak a nagyobb hardverigényűek sem, viszont mivel nem csúcskészülékről van szó, lehet, hogy lassabban tölt be az adott játék.

Kamera

A Huawei Nova előlapján egy 8 megapixeles széles látószögű kamerát találunk, az előlapon pedig egy 12 megapixeles fázisdetektáló autófókusszal rendelkező lencsét, ami 4K-ban is képes rögzíteni, illetve van hozzá egy LED villanó is.

huawei-nova-kepernyo-2 mup

Az érdekesség a kamera szoftverében rejlik, ezen belül is inkább az előlapinál. Kaptunk három “nőies” funkciót, ezek a szépítés, a tükör és a sminkelés. A szépítés már nem újdonság a Huawei okostelefonoknál, viszont a sminkelés csak a Nova-nál található meg. Van 8 előre definiált sablon, melyek Snapchat filterként működve illeszkednek arcunkra, így a lányok elfelejthetik a reggeli sminket, ha csak egy jó képet szeretnének kitenni, illetve a fiúk is elszórakozhatnak vele.

hdr hdr

A hátlapi kameránál ugyanúgy megtalálhatók a fénnyel festés (fénycsík lámpák, fény graffiti, selymes víz, csillag útvonalak), ezek mind a záridővel játszanak, így különböző effektekkel gazdagodnak képeink.

hdr hdr hdr

Adatkomm./Akkumulátor

Adatkommunikáció szempontjából abszolút hiánytalan a Huawei Nova, ugyanis van benne FM-rádió, NFC, Bluetooth v4.1, A-GPS, GLONASS, WiFi 802.11 b/g/n (itt talán lehet egy kis hiányérzet a 802.11 a/ac kapcsán). Természetesen LTE képes, hazai sávokat is támogatja.

Akkumulátora 3020 mAh kapacitású, amivel 1-1.5 napos akkuidő kihozható, ha nem egész nap nyúzzuk. Az USB Type-C-nek és a gyorstöltésnek köszönhetően kb. 1 óra alatt feltölthető a készülék. Ha hosszabb ideig nincs nálad töltő, akkor vannak energiagazdálkodási opciók (Beállítások -> Speciális -> Akkumulátor kezelő), amivel lehet növelni a készülék üzemidejét.

Ár/érték arány

A Huawei Nova már kapható Magyarországon, átlagosan bruttó 120.000 Ft-ért vásárolható meg. Ha nem hasonlítjuk máshoz, akkor egész jó árazása van külsejéhez és tudásához képest, viszont ha hasonlítjuk, akkor házon belül picivel többért már Honor 8 kapható, amiben már dupla kamerarendszer és 4 GB RAM található.

huawei-nova-tech2-9Elsősorban nők számára kifejezetten ajánlott, ugyanis egy feltöltéssel kb. 1000 fotót lehet elkészíteni, a sminkelési és szépítési funkciókat pedig kifejezetten a hölgyek számára rakták bele, viszont ez nem jelenti azt, hogy férfikézben ne mutatna jól a Nova, úgyhogy lényegében bárkinek ajánlható, mi elégedettek voltunk az általa nyújtott teljesítménnyel.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
10
Szoftver
9
Hardver
8
Kamera
8
Akkumulátor
9
Ár/Érték arány
9
MEGOSZTÁS
Laci
Lassan 5 éve írok, és ez nem is fog változni mostanság. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.