Bevezető

A Huawei a harmadik legnagyobb mobilgyártó, ezt lassan már mindenki tudja. Az iparág iránt elkötelezettek, az elmúlt években történő folyamatos fejlődésük megkérdőjelezhetetlen, mint ahogy a termékek minősége sem hagy kívánnivalót maga után, pláne nem a felső kategóriában.

Azt viszont, hogy hová jutottak, jól mutatja tesztalanyunk, a Mate 9 Porsche Design, ami a Mate 9-nek egy prémium változata, nem kevesebb, mint 449.990 forintos árcímkével.

Külső, kijelző

Igazából a lenti videó megmutat minden fontosat, így írásban inkább csak nagyvonalakban lesz szó a készülékről. A Huawei mindent belepakolt, ami technológiailag számukra rendelkezésre áll. Az előlapon egy 5,5 hüvelykes, 1440 x 2560 pixel felbontású, szélek felé kicsit leívelő Super-AMOLED panelt találunk, fantasztikusan néz ki, nem csak a képernyő, hanem maga a telefon is. Alumínium, üveg, csúcskategóriás összeszerelés, komolyan a nyál kicsordul a telefon láttán.

Az ujjlenyomat-olvasó a home gombba került, villámgyorsan működik, több ujj hozzárendelhető és akár alkalmazások zárolására is használható. A kapacitív gombok két oldalon mellette helyezkednek el, kiválasztható, hogy melyik legyen a vissza, és melyik az alkalmazásváltó. A lényeg viszont felül található, és nem a 8 megapixeles szelfi kamerára kell gondolni, hanem a Porsche Design feliratra. Egyébként a doboz is rendkívüli, a tartozékok elhelyezése is mutatja, hová lett pozicionálva a telefon.

Hardver, szoftver

A hardver bivalyerős, a HiSilicon Kirin 960-as chipset a nyolcmagos processzorral összedolgozva akadozásmentesen hajtja meg a kijelzőt, amihez persze a Mali-G71MP8 grafikus gyorsító, valamint a 6 GB RAM is jótékonyan járul hozzá, és akkor még a villámgyors 256 GB-os adattárolóról nem is beszéltünk, ami viszont microSD-vel nem bővíthető.

Szoftveres szempontból Android 7.0-t valamint EMUI 5.0-t kapunk, témázhatósággal, személyre szabhatósággal, hibátlan működéssel. egyedi ikonkészlettel. Vagy mindent a főoldalakról, vagy pedig a klasszikus menüből érünk el, ez választható. Extra programként az egészségügyi alkalmazást valamint a telefonkezelőt érdemes megemlíteni, a többi alapvető, sajnos FM-rádió nem fért a repertoárba.

Kamera, audio

A kamera a Mate 9-ből ismert dupla szenzoros megoldás, a színes 12, a monokróm pedig 20 megapixeles, a kettő együtt akár kétszeres optikai zoomot is lehetővé tesz. Van lézeres autofókusz, optikai képstabilizátor, 4K-ban 30 fps-sel, 720p-ben pedig 240 fps-sel lehet videózni. Számos mód elérhető, így fekete-fehér, HDR, panoráma, éjjeli, fénnyel festét, time-lapse, vízjel, hangjegyzet, dokumentum. A fényképező képességeit már a Mate 9-nél kifejtettük, érdemes elolvasni a tesztet.

Audio terén az átlagosnál sokkal többet nyújt a telefon, hiszen sztereó előlapi hangszóróval rendelkezik, nagyon jól szól a telefon, kihallgatók a mély és a magas hangok, nyugodtan szólhat erről a zene, mert mindenki a csodájára fog járni, legalábbis mobilos körökben.

Akkumlátor, adatkommunikáció

A 152 x 75 x 7,5 milliméteres és 169 grammos készülékházba 4000 mAh-s akkumulátort pakoltak, ez a takarékos hardverrel és a kijelzővel összedolgozva legalább másfél, de inkább két napos üzemidőt garantál. Amikor viszont már merülőfélben lenne a telep, akkor az energiatakarékos módok egyikét választhatjuk, legyen az a teljesítményt visszafogó sima, vagy pedig a funkciókat limitáló ultra megoldás.

Adatkommunikációs téren is maximalista tesztalanyunk: 4G/LTE, Bluetooth 4.2, ac-s WiFi, GPS, NFC, sőt még infra is, amivel a készülék a távirányítóként is használható. A dual SIM képesség még egy lapáttal rátesz a képességekre, nincs olyan, ami hiányozna akár a mindennapokban, akár a túlzottan igényes felhasználóknak.

Összegzés

Na de mégis mi lehet a bökkenő, ami miatt mégsem fogjuk ezt a telefont megvenni? Tipp? Nos? Kérem szépen az ár. A Huawei Mate 9 Porsche Design ugyanis nem az átlagembernek készült, hanem azoknak, akik vagy kőgazdagok, vagy pedig tényleg fel akarnak vágni egy telefonnal. A 449.990 forintos bruttó végfelhasználó ár hallatán ugyanis mindenkinek kikerekedik a szeme, borzalmasan sok, amit egy Porsche feliratért tényleg nem fog kifizetni szinte senki, akkor már érdemes inkább a Mate 9 Prót megvenni, ami ugyanezt tudja, csak nincs ott a felirat, helyette nem hivatalos forrásból megszerezve megáll 250 ezer forintban a telefon, mondjuk 4/64 GB-os kivitelben, a 6/128 GB-os már 300 ezer forintot kóstál. A lényeg: a Porsche Design erőfitogtatásnak tökéletes, remek telefon, csak elképesztően drága.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
10
Hardver
10
Kamera
9
Akkumulátor
9
Ár/érték arány
2
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt

Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.

  • Miklós Gergely

    Mindenhol kimaradt a Porsche-ből az S betű. o.O

  • Tomi

    Ha fele ennyi lenne az ára, nem is került volna be a köztudatba 😀

  • Gábor Gaál

    Hiába ez a nagy minőség, egy iPhone főlé még mindig nem tud emelkedni, az előlap Samsung, a hátlap LG, az oldalak és a gombok iPhone és a szoftver is iPhone kopi. Mellesleg akármilyen android is, lassulni fog, a dupla kamera pedig okos ötlet, viszont az, hogy az egyik monokróm még mindig nincs annyi haszna mint az iPhone 7 Plus-ban. Igazából a lekerekített üveg előlap is IPhone kopi, az pedig hogy fém, nem fogható az árra, hisz több gyártó is használ fémet, maga a telefon pedig ennyit nem ér, Android rendszer miatt eleve nem adnék érte 200.000Ft felett, bár lehet meg sem venném. Összességében egyedi dolgot nem igazán találok rajta, mellesleg az előlapon a felirat sem prémium kategóriás kinézetet áraszt.