Háromdimenziós érzékelésre képes a Google új kísérleti telefonja

Létrehozva: 2014. feb 21. 11:00 / Szerző Péter Pápai

Google_Project_Tango_dev_phone_01_tech2

A Google a tegnapi nap folyamán jelentette be új kísérleti projektjét, a Tango-t, melynek keretei közt olyan fejlesztéseket visznek végbe, amik nagy mértékben kiterjeszthetik a jelenlegi okostelefonok képességeit a háromdimenziós érzékelés révén. Az Advanced Technology and Projects (ATAP – fejlett technológiák és projektek) csoport által végzett munka során egy a tér minden irányát érzékelni képes chipet és annak lehetőségeit tesztelik egy okostelefonba oltva. Az ATAP vezetője egyébként az a Regina Dugan, aki a Motorolánál megkezdett Project Ara felelőse is, míg a technikai vezetést a valamikor Microsoft alkalmazott és Kinect tervező, Johnny Lee látja el.

A munkacsoport egy kifejezetten fejlesztésre épített okostelefon segítségével dolgozik és vizsgálja a Movidius nevű vállalat érzékelőjében rejlő lehetőségeket. Az elsősorban digitális optikai eszközöket gyártó cég termékével a készülék képes valós időben háromdimenziós leképezést végezni részben a készülék kamerájával, és el is tudja saját pozícióját helyezni az így feldolgozott környezeti tényezőkön alapuló térképen. A későbbiekben ezzel a módszerrel akár a beltéri navigáció is megoldható lesz, de természetesen számos új lehetőséget teremt ez a technológia, mely ugyan évek óta készen áll, ám a korábbi okostelefonok nem voltak képesek megfelelő hardveres teljesítményt biztosítani az érzékelő nagy mértékű adatfeldolgozása mellé. A cég jelen pillanatban mindössze kétszáz fejlesztőnek biztosítja a hozzáférést a Tango projekthez, de nemrégiben a hivatalos Google+ oldalukon is közzé tett űrlap alapján hamarosan tovább bővül a külsős fejlesztők köre. Az érdeklődők az alábbi linken iratkozhatnak fel.

Hozzászólások

  1. […] részleteket még nem tudni, de jó eséllyel szóba kerülnek a Tango és az Motorolától átvett Ara projektek is, illetve talán valami arról is kiderül, hogy mi […]