Egy weboldal betöltése nem csak attól függ, hogy milyen gyors az otthoni vagy a mobilinternetünk, függ az oldalt működtető szervertől, a weboldal kódjának optimalizáltságától, illetve az oldalra feltöltött fájlok méretétől. Erre kíván megoldást nyújtani a Guetzli, a Google új keresőalgoritmusa.

A Guetzli használatával minimális minőségromlás mellett lehet a JPEG képfájlok méretét csökkenteni akár 35%-kal, ami egy 1 MB-os képfájl esetében 665 KB-os eredményt ad ki. Noha a minőségromlás minimális és jelentősen csökken a fájlméret, van azért egy buktató. A képek tömörítése több időt vesz igénybe, mint például a libjpeg algoritmus. Szemléltető példaként íme egy kép, melyen a bal oldalon az eredeti kép látható, középen a libjpeg, míg jobb oldalon a Guetzli által tömörített változat.

A Google az új algoritmust nyílt forráskódú szoftverként kezeli, így bárki hozzáférhet és fejlesztheti is. Ezzel segítik a web dizájnereket, illetve a tartalomgyártókat (minket is), hogy növelhető legyen az oldalbetöltés sebessége.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSGoogle
MEGOSZTÁS
Laci

Lassan 5 éve írok, és ez nem is fog változni mostanság. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.