Az Elephone P8 mini okostelefon egy kifejezetten jó ár/érték arányú mobil, amit nemrég mutatott be a gyártó. Ki is próbáltuk, hogy mit tud egy ilyen olcsó duál kamerás mobil, hááát….a teljesítmény rendben van, de a kamera, az már nem annyira.

Dizájn

Ritkán látok ilyen rosszul megtervezett csomagolást, egyszerűen hanyag. Az első dobozban  tok vagy üvegfólia helyett a microUSB kábelt kapjuk és a kártyakiszedő tűt. Tovább boncolgatva a kisebbikben megtaláljuk az 5V/1,5A töltésre képes hálózati adaptert, az utolsó fakkban reméltünk egy fülhallgatót, helyette ide került a használati útmutató. Szerintem egy termék használata a kicsomagolásnál kezdődik, amire itt bizony ügyet sem vetettek, beledobálták az alap tartozékokat és helló.

A készülék kék, piros és fekete színben kapható, mi a pirosat kaptuk meg, ami egyébként jól néz ki a kameraképeken és a felvételeken. A készülékház fém hatású, de egyébként teljes mértékben műanyag, tapintása kellemes. Hátul kapunk egy ujjlenyomat-olvasót, ami egyébként nem rossz, 10-ből 7-szer eltalálta, gyorsan érzékel, viszont mire ténylegesen felold a kijelző, az még plusz idő, így ezt átlagos teljesítményűnek mondanám. A hátlapon kapott helyet továbbá a duál kamera és az egytónusú LED villanó. A kamerák közül az egyik 13 MP-es, a másik pedig 2 MP-es, ezek működéséről kicsit később.

A telefonon van 3,5 mm-es jack csatlakozó, microUSB-s töltő port, azonban a zajszűrő mikrofont kispórolták belőle. Ennek köszönhetően nem is olyan jó a hanghívás minősége, hallható, de természetesen zajos. Kártyákat tekintve két helyünk van, bővíthető és dualSIM-es is, így választani kell a két funkció közül. Az előlapon egy 16 MP-es fix fókuszú kamerát találunk, ami mellett van egy LED villanó is, azonban a közelségérzékelő és a fényszenzor mellett az értesítő LED kimaradt a repertoárból, amit nem értek, hisz nem drága alkatrész. Ha kicsit megnyúzom, azért érezhető, hogy nem túl jók az illesztések, erőhatásra ropog a telefon. Külsőre alapvetően jól néz ki a készülék, de anyaghasználatot tekintve nem mondható bajnoknak és azért vannak hiányosságai is.

Egy 5 hüvelykes FullHD felbontású SHARP kijelzőt kapott a telefon, aminek megjelenítési minőségére nem tudok rosszat mondani. IPS LCD panelről beszélünk, a színek szépek, a betekintési szögek sem rosszak, megmondom őszintén sokkal rosszabbra számítottam, úgyhogy ha más nem is, a kijelző egy biztos pont.

Szoftver

Szoftveresen túl sok nem mondható el az Elephone P8 miniről, ugyanis egy teljesen gyári Android 7.0 Nougat rendszer fut rajta. A gyártó nem nagyon foglalkozott egyedi launcher fejlesztésével vagy plusz funkciók beillesztésével, mint ahogyan a OnePlus tette, itt egy kopaszra nyírt stock felületet kapunk, amivel nincs is gond, hiszen van, aki kifejezetten erre vágyik. Alap alkalmazásként megtaláljuk rajta a Gmailt, de minden más Google appot – a Play Áruházat leszámítva – nekünk kell letölteni. Hely egyébként lett volna rajta, a belső tároló ugyanis 64 GB, de az Elephone inkább a felhasználóra bízta, hogy milyen alkalmazásokat szeretne feltenni a készülékre.

A szoftver egyébként jól működik, nem tapasztaltam semmilyen hibát a tesztidő alatt, a készüléken 2017. májusi biztonsági csomag van jelenleg, nagyjából 3 hét alatt nem érkezett rá frissítés.

Hardver

A teljesítményről egy magonként 1,5 GHz-en működő 8 magos MediaTek MT6750T típusú processzor, egy Mali-T860 MP2 típusú grafikus gyorsító és 4 GB RAM gondoskodik.

AnTuTu Benchmark v6.2.7 38694 pont
Geekbench 4 584 / 1981 pont

A készülék teljesítményét én megbízhatónak tartom, köszönhetően főleg a RAM-nak. A hardverrel alapvetően nincs is gond, ezért a pénzért nem olyan rossz, RAM-ból van elegendő, a játékok betöltési sebessége természetesen hagy kívánni valót maga után, de ez nem is felsőkategóriás mobil.

A 64 GB-os belső tárolóból számunkra 53,6 GB a szabadon elérhető, ami bőven elegendő az alap programoknak és jó néhány játéknak is.  Kipróbáltunk több játékot is, például a Zombie Tsunamit, a Candy Crush-t és a GTA: San Andreast. Ezeket egyébként jól vitte, nagyon panaszkodni nem tudok, a háttérben meg is tartotta a már megnyitott appokat, a San Andreas max grafikán ugyan akadozott, de közepes beállítások mellett játszható. A kijelző mellett a hardver is jó pont ezért az árért. A készülék támogatja az a/b/g/n WiFi szabványokat, van benne B20, így az itthoni 4G-vel nem lesz gond, Bluetooth 4.0-t és FM-rádiót is kapunk, az NFC az viszont kimaradt, végül a helymeghatározás, amiben segítségünkre van a GLONASS támogatottság, 3-5 méteres pontosságra képes. Giroszkóp, gyorsulásmérő és gravitációs szenzor is van benne, a microUSB port pedig OTG-re is képes.

Kamera

Nem mondom, hogy nem lehet jó képeket lőni a készülékkel, mert akkor hazudnék, de a duál kamera ennél a mobilnál semmit nem ér. Ahogy fentebb is említettem, a fő kamera 13 MP-es, a másodlagos pedig 2 MP.

A duál kamera alapvetően a mélységérzékelésre használható, ami annyit jelent, hogy a fókuszban lévő tárgy éles lesz, a háttér pedig homályos. Hiába van a képeken levő tárgy minden része egy vonalban a készülékkel, egy részét elmossa, jól kivehető a kör alak. Ha eltakarjuk a másodlagos kamerát, akkor kiírja, hogy a megfelelő működés érdekében ne legyen eltakarva és lentebb is vesz az effektből, de csak ha félig takarom el, ezáltal fényhez jut a szenzor, akkor máris ráteszi. Így olyan érzésem van, mintha a másodlagos kamera csak a fényt figyelné és az egész hátterében csak szoftveres munka lenne, ugyanis a mélységérzékelésnek nem így kellene működnie, én szubjektíven ezt parasztvakításnak tartom, az Elephone csak fel akart szállni a duál kamerás hype vonatra. A kameraképeket teljes felbontásban Google Drive mappánkban találod.

Ha elfejeltjük ezt az effektet, akkor lehet jó képeket is készíteni vele, de a duál kamera itt szerintem értelmét veszti, ez itt csak arra jó, hogy kiemeld a fókuszponton lévő objektumot, mivel a kamera nem figyeli az éleket. Az előlapi 16 MP-es kamerával egyébként jó szelfiket lehet lőni, a képek egész részletesek, a videórögzítés pedig FullHD-ban történik. Van lehetőség elektronikus képstabilizálásra, a videózásnál érződik leginkább a zajszűrő mikrofon hiánya.

Akkumulátor

Az akkumulátor 2680 mAh kapacitású, a FullHD kijelző mellett átlagosan 1 munkanapot bír ki a készülék, általában ha reggel levettem a töltőről, estére már érdemes is volt feltenni. Ha sokat játszanál, akkor hamar le lehet meríteni, ezért nem érdemes intenzív játékokat tolni, ha nincs a közelben konnektor. A 1,5A-es töltővel kb. 1 óra 30-40 perc alatt lehet teljesen feltölteni.

Összegzés

Összegezve teljesítmény és kijelző alapon nem lenne rossz az Elephone P8 mini, de a hátlapi kamerarendszer másodlagos részét akár le is hagyhatták volna, ugyanis a fókuszpont körüli részek kiemelésén kívül semmi értelme nincsen, igazából ez egy jó marketingfogás, hogy duál kamerás a mobil. Vannak azért hiányosságai, nincs NFC, zajszűrő mikrofon, az akkumulátor nem túl combos, de a mindennapokban egyébként jól használható mobil.

Mi a tesztkészüléket a TomToptól kaptuk, náluk európai raktárból is lehet kapni 140 dollárért, ami 37.000 Ft-nak felel meg. Ennyiért nem rossz vétel, de inkább beruháznék egy Xiaomi Redmi 4A-ra, mint erre.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
7
Szoftver
8
Hardver
8
Kamera
5
Akkumulátor
6
Ár/érték arány
7
MEGOSZTÁS
Laci

Lassan 5 éve írok, és ez nem is fog változni mostanság. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.