Casio? Az nem órákat gyárt? De igen, viszont nem csak órákkal foglalkoznak. Az IT-G400 névre hallgató készülék érdekessége a többi enterprise, ipari eszközhöz képest, hogy ezzel már telefonálni is lehet. Ez így bután hangozhat, hisz milyen telefonnal nem lehet telefonálni, de alapvetően ipari felhasználású eszközöknél nem olyan gyakori ez.

Egy nagyon egyszerű, karton dobozban kapható az eszköz, benne pedig találunk egy használati útmutatót, egy hálózati töltőt három szabványnak megfelelő csatlakozóval (köztük persze ott az EU is), egy rögzítő csuklópántot, egy kijelzővédő fóliát és egy érintőceruzát.

Külső felépítését tekintve is nagyban különbözik egy ilyen ipari telefon egy általunk, felhasználók által a mindennapokban használt consumer mobiltól, azonban nem biztos, hogy teljesen ismeretlenek számotokra ezek, ugyanis ha hozott már bármilyen futár csomagot, akkor bizony egy ilyen vagy ehhez hasonló ipari eszközzel találkozhattál.

Mindenekelőtt dizájn szempontjából elmondható, hogy igen strapabíró! Az erős műanyag és gumis tokozásnak köszönhetően bőven kibír egy másfél méteres esést, IP67-es tanúsítványnak megfelelően por- és vízálló, illetve -20 és +50 fok között működőképes.

Az IT-G400 egy 5 hüvelykes HD felbontású TFT LCD kijelzőt kapott LED háttérvilágítással, a megjelenítő kifejezett előnye, hogy napfényben is kiválóan olvasható. Ezeknél az eszközöknél nem az számít, hogy QHD vagy 4K felbontású-e a kijelző, hanem hogy alapvetően minden környezetben jól látható legyen és itt ezzel nincs is probléma.
A kijelző alatti három navigáló gomb mellett van egy programozható gomb, felül pedig a beszédhangszóró mellett van egy 2 MP-es előlapi kameránk, egy értesítő LED és a közelségérzékelő, valamint a fényszenzor. Mindkét oldalon van egy-egy narancssárga gomb, amivel a fenti vonalkód leolvasót lehet aktiválni, alul pedig a 16 tűs interfész mellett az áramforrás portját találjuk meg.
Ha levesszük a hátlapot, akkor látható a teljes méretű SIM kártya és a microSD foglalata. E fölött foglal helyet az egyébként 5800 mAh kapacitású, szintén CASIO márkájú akkumulátor. Ebben a modellben még nincs benne, de alapfelszereltség lesz a SAM (Secure Access)modul, mely a professzionális felhasználóknak fontos titkosított adatkapcsolatot teszi lehetővé. A hátlapon továbbá megtaláljuk a zajszűrő mikrofont, a hangszórót, ami átlagos minőségű, illetve a 8 MP-es hátlapi kamerát LED villanóval megtámogatva.

Ezen az eszközön teljes értékű Android 6.0.1 Marshmallow operációs rendszer fut. Sok olyan ipari gép van, melyeken nincs előre telepítve semmilyen Google alkalmazás, ezek az úgynevezett non-GMS modellek. A Casio IT-G400 ezen példányán azonban megtalálható a legtöbb alapból, összesen 14-et kapunk.
Maga a felület teljesen a gyári androidra emlékeztet, ezen a ponton nem fektettek hangsúlyt az egyediségre, amivel nincs is gond, nem is kell, hogy EMUI vagy TouchWiz-szerű, testreszabott felület legyen, jó ez így, ahogy van. Az alap alkalmazásokon kívül kapunk egy Tools névre hallgatót is, ahol az eszköz ipari mivoltját tudjuk érvényesíteni, illetve van egy Demos is, ahol ezeket a funkciókat tudjuk kipróbálni.
Az ipari gépeknél nem számít annyira, hogy a legújabb, legerősebb hardver legyen benne, hiszen amilyen területeken ezeket használják, gondolok a logisztikára, raktározásra, kereskedelemre, ott úgysem tudják kihasználni a hardver maximális potenciálját. Ipari és vállalati környezetben ennél sokkal fontosabb a kiforrottság és megbízhatóság. Ezért is került bele mindössze egy 4 magos Snapdragon 410-es processzor 1,2 GHz-es órajellel, illetve egy Adreno 306-as grafikus gyorsító. RAM-ból 2 GB áll a rendelkezésre, a 16 GB belső tárhelyből pedig 9,23 GB a szabadon felhasználható. Szenzorokat tekintve találunk benne fényérzékelőt, közelségérzékelőt, gyorsulásmérőt és három tengelyű giroszkópot.
Amit fontosnak tartok megemlíteni, hogy a 802.11 a/b/g/n WiFi szabványokat támogat, van benne Bluetooth 4.1, GPS és NFC is.

Alapvetően három kamera van a termékben. Az előlapon egy 2 MP-es, a hátlapon egy 8 MP-es autófókusszal, illetve egy a vonalkódolvasónál. Tökéletes szelfikre ne számítsunk, ez nem az a telefon, azonban dokumentumok fényképezésére, esetleg konferenciahívások lebonyolítására bőven jók ezek a kamerák is. Mindkét oldalon képes videót rögzíteni és van HDR-re is lehetőség.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Térjünk át a beépített vonalkód olvasóra. Ez a rendszer képes 1D-s és 2D-s kódok leolvasására is, legyen az akár egyszerű vonalkód, mátrixkód vagy QR-kód, ezek teljes listáját a gyártó honlapján is megtaláljátok. A szkenner 50 és 400 milliméter közötti távolságról képes olvasni a leolvasandó kód típusától függően. Minden környezetben gyorsan működik, lézer pointer és segédlámpa is van a rendszerben, ha korlátozottak lennének a fényviszonyok. Mi itt túl sok mindenre nem tudjuk használni azon kívül, hogy tök mókás, hogy vonalkódokat tudok leolvasni, de ahova kitalálták ezeket az eszközöket, ott bizony nem hátrány, hogy van ilyen leolvasó és hogy ilyen gyors. Ezt a funkciót a cikk elején található videóban ki is próbáltuk.

A telep, ahogy fentebb is írtam, egy 5800 mah kapacitású lítium-ion akkumulátor szintén a CASIO-tól. A HD kijelző mellett átlagon felüli üzemidőt lehet vele elérni, a gyakorlatban – mivel nem olyan környezetben dolgozunk – mi nem tudjuk meghatározni az üzemidőt, de átlag felhasználóként használva 3 napot bőven kihúz. Ipari és vállalati környezetben folyamatos használat és vonalkódolvasás mellett 10-12 órás üzemidőre számíthatunk, azaz egy teljes munkanapot képes lefedni a felhasználók tapasztalati szerint. Még egy nagyon fontos funkció a Hot Swap: van egy másodlagos akku a készülékben, ami arra jó, hogy ha kikapcsolásnál erre a funkcióra nyomunk, akkor a másodlagos akku lép működésbe, így a nagy telepet ki tudjuk cserélni úgy, hogy a rendszer nem áll le, így nem záródnak be a folyamatok. A töltője 10W-os, ezáltal 5V/2A-rel tudjuk tölteni a készüléket.

​Összegzés

Mi ezt az eszközt a Vonalkód Centrum Kft-től kaptuk bemutatásra, 12 hónap gyártói jótállás vonatkozik rá, de opcionálisan vásárolható hozzá plusz jótállás, illetve 3 vagy ötéves teljeskörű szerviztámogatás, mely minden sérülés vagy hiba kijavítására vonatkozik. Ha probléma lépne fel az eszközzel, esetleg javításra szorulna, akkor igénybe vehető a door-to-door szolgáltatás, házhoz megy a termékért a futár és pár napon belül házhoz is viszi vissza.

A Casio IT-G400 használható átlag felhasználóknak is, de leginkább ipari környezetre találták ezt ki. Árajánlatért keressétek fel a Vonalkód Centrum weboldalát.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci

Lassan 5 éve írok, és ez nem is fog változni mostanság. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.