Az Apple hat évvel ezelőtt mutatta be az első iPhone-t, amely meglapozta az okostelefonok és érintőképernyők jelenleg mániáját. A BlackBerry-nek (vagyis a néhai RIM-nek) ennyi időre volt szükség, hogy olyan telefont tudjon kiadni, amely ami tényleg versenyképes lehet a többi modellel. A BlackBerry Z10 mondhatni nagyon új, nagyon más, mint amit eddig használtunk, megnézzük, hogy mennyire állja meg a helyét a jelenlegi okostelefon piacon.

Külső

A Z10 kinézete megosztja a telefon rajongókat, van akinek nagyon tetszik, de van aki csúnyácskának találja. Ez talán azért van, mert egyszerű vonalakat, szolid dizájnt használtak a tervezők. Az előlapon 4,2”-os kijelző található, ami ma már egyáltalán nem mondható nagynak, legalábbis ha a konkurenseket nézzük. A kijelző alján és tetején az üvegborítást egyaránt kemény műanyag részek zárják le, amelynek mattsága magába zárja a fényes kijelzőt. Fizikai gombokat nem találunk az előlapon, van helyette viszonyt nagy méretű BlackBerry logó alul, felül pedig helyet kapott a hangszórón kívül előlapi kamera, több színben villogó LED és még pár érzékelő szenzor is.

A BlackBerry Z10 oldalai egyenesek, csak semmi hullám, vagy ívelés ami a gyengédség jeleire utalna. A jobb oldalon felül ezüst színű gombok találhatóak, az alsó és felső a hangerőszabályzóhoz tartozik, míg a középső a hangutasításokhoz szükségeltetik. A telefon bal oldalára gomb nem került, azonban a töltéshez és adatátvitelhez szükséges microUSB csatlakozó, valamint a microHDMI kimenet az itt kapott helyet.

A Z10 tetejére mikrofon, 3,5 mm jack csatlakozó és a bekapcsológomb került, bár utóbbira kevesebbet lesz szükség, mint az előre gondolnánk. A BB alja üres, csak egy rés található, amelybe belekapaszkodva leemelhetjük a hátlapot, valamint egyúttal a hangszórót is ez rejt.

A telefon hátulja fekete, puha gumírozott borítást kapott, apró pontokkal érdesítve, így nem valószínű, hogy kicsúszik majd a kezünkből. A hátlapon középen fémes hatású BlackBerry logót láthatunk, míg a bal felső sarokban a 8 Mpixeles kamera pihen a flash vakuval.

A hátlapot levéve 1800 mAh kapacitású, hosszúkás akkumulátor találunk, amelyet el kell távolítanunk a microSIM behelyezéséhez. Szerencsére a microSD kártya slotja már kifelé néz így nem kell el kikapcsolni csere esetén a telefont, mindösszesen csak a hátlapot kell eltávolítani. Maga a hátsó borítás hajlékony, bár nem annyira, mint a Galaxy SIII esetében. A műanyag hátlap közepén helyezkedik el az NFC chip.

A dobozban a telefon mellett USB-s hálózati töltőt, microUSB adatkábelt és headsetet találunk tartozékok gyanánt.

Hardver

A kijelző, mint már említettük 4,2″-os, ez még viszonylag kényelmesen átérhető bármelyik pontja egy kézzel is. Felbontást nézve hasonló, mint a Nexus 4, azaz 76×1280 pixelt tartalmaz, ez 356 ppi képpont-sűrűséget jelent, ami kellően részletes képet tud visszaadni. A fényerő legkisebb és legnagyobb foka között kellően nagy a távolság, igazából így tavasszal kevésbé tudtuk napos időben tesztelni, de ennyi fény mellett megállta a helyét.

Hardverben négyféle verzió került piacra a BlackBerry Z10-ből. A hazai mobilszolgáltatók kínálatában az STL100-1-es típusjelzésű készülék lesz, amelyben a 40 nm-es, kétmagos 1,5 GHz-es TI OMAP 4470-es SoC lesz PowerVR SGX544 grafikus maggal. Nálunk azonban az STL100-2-es típus járt, amely egy fokkal talán jobbnak is tekinthető. Ebben a Qualcomm Snapdragon S4 Plus processzor található meg ugyan azzal az órajellel, azonban korszerűbb, 28 nm-es gyártás technológiával, valamint jobbnak mondható Adreno 320-as grafikus maggal.

A programos kényelmes párhuzamos futtatásáért 2 Gbájt RAM található meg a BlackBerry Z10-ben, ami kellemes sebességet biztosít. Adataink tárolására 16 Gbájt beépített háttértár áll rendelkezésre, amelyből mi, a felhasználó csak 11 Gbájtot érünk el, viszont ezt microSDHC kártyával a későbbiekben bővíthetjük szükség esetén.

Az STL100-1 csak HSDPA 21 Mbps sebességre képest, viszont az Expansys által szállított STL100-2, ami tesztünk alanya, támogatja az LTE 4G hálózatokat 100 Mbps letöltési sebességig, ami azért jelentősen nagyobb élményt nyújthat megfelelő adatcsomaggal, mint amit majd a hazai szolgáltatóknál fellelhető készülékek kínálnak majd. A Z10-ben találtunk GPS-t, GLONASS támogatással, a/b/g/n-es wifi-t és Bluetooth 4.0-t egyaránt.

Szoftver

A Z10-en debütál az új BlackBerry 10 operációs rendszer, amelyet a gyártó már az iOS-sel és Androiddal is szembe mer állítani és ez inkább az érintőkijelzőre optimalizált OS, mintsem a korábbi verziók.

Kezdjük is a legelején az operációs rendszer bemutatását. A sötét képernyőt nem csak a bekapcsoló gombbal kelthetjük életre, hanem ha a kijelző alatti BlackBerry felirattól elkezdjük az ujjunkat felfele húzni, akkor arra azonnal reagál a rendszer. A képernyőn lentről felfele tartó mozdulattal tudjuk feloldani a zárat.

A feloldást követően a menüben találjuk magunka, ahol 4×4-es kiosztásban sorakoznak az ikonok, jobbra lapozva léphetünk a következő oldalra. A kijelző alsó részén középen nagyító ikon, annak balján a tárcsázót, jobbján a kamera alkalmazást érhetjük el. Ha megnyitunk legalább egy programot, akkor a menü előtti bal oldali lapon nagyobb méretben láthatjuk a futó alkalmazást, amelyből négyet láthatunk egyszerre, itt már függőlegesen tudunk görgetni a háttérben futó alkalmazások között. Ezekre rábökve tudunk beléjük lépni, vagy az alsó sorban lévő X-szel tudjuk azokat bezárni. Egy futó alkalmazást a háttérbe helyezhetünk, ha a kijelző aljáról felfelé húzzuk az ujjunkat.

Ha lentről felfele húzzuk az ujjunkat, majd a kijelző közepén veszünk egy 90°-os jobb kanyart, akkor rögtön a BlackBerry HUB-ban találjuk magunkat. Itt van ömlesztve, vagy szelektálva az összes értesítés, Facebook, email, SMS, telefonhívás, rendszerüzenet, minden. Innen új üzenetet is írhatunk, akár Facebookra, akár SMS-ben, vagy akár BBM-en keresztül.

Bár az Androidban megszokott értesítési sáv nincs a BlackBerry 10-ben, de ha a fent lévő óránál lévő csíkot lehúzzuk, akkor gyorsbeállítási panelt kapunk, ahol a főbb beállításokat hajthatjuk végre.

Maga a tárcsázó felülete egészen egyszerű, semmi extrát nem kapott a konkurens platformokhoz képest. A hívásnaplónál annyi extrát találhatunk, hogy a felső részen gyorshívásként a hangposta mellett beállítható még két névjegy is, amelyet megérintve már hívunk is.

A webböngészés alap szolgáltatás egy okostelefonon, azonban Böngésző néven keresni alkalmazást felesleges, ugyanis a gyártó valószínűleg a BlackBerry 10 rendszer lefordításakor nem állt a helyzet magaslatán – mint az máshol is jelentkezik majd – és Kereső néven illette a böngészőt. Ennek sebességével egyébként nincs gond, illetve egészen jól kezelhető. A címsor alul van, itt a al sarokban pedig egy oldalváltó gombot is kapunk, aminek megnyomásakor oldalt egy sávban feltűnnek a megnyitott weboldalak.

A billentyűzetünk egészen kellemes kialakítású, illetve ahogy gépelünk, szavakat ajánl, amik a betűk felett jelennek meg, ezt csak felfele kell húzni és már meg is jelenik az ajánlott karakter. További pozitívum, hogy amikor jelszavak számára fenntartott szöveg dobozba írunk, akkor a QWERTY karakterek felett megjelenik még egy számsor is, ami igazán hasznos lehet.

Mit sem ér egy okostelefon platform alkalmazások nélkül. Ezeknek a gyűjtőhelye a BlackBerry Worldben van. Bár a felület nem rossz, a 100 ezer alkalmazás még nem kiemelkedő sajnos. Főleg úgy, hogy léteznek alkalmazások, amelyek vannak, de mégsem. Ilyen például a Whatsapp, amely hivatalosan megjelent, a nálunk járt telefonra mégsem tudtuk letölteni, mert egyszerűen nem listázta az alkalmazásbolt. A kínálatra egyébként jellemző az is, hogy a nem “szabad” (azaz Free – ingyenes félrefordítva) alkalmazások bizony drágák. Hiába új a platform, még talán magasabbak is az árak helyenként, mint mondjuk Androidon, vagy iOS-en, holott nem biztos az, hogy az élmény nagyobb.

Előre telepítve megkapjuk a Docs To Go alkalmazást, amelynek segítségével nem csak megnyithatjuk a .doc, .xls és .ppt fájlokat, de akár újat is létrehozhatunk. Igaz, utóbbi funkció esetén nincs sok szerkesztési lehetőségünk mondjuk egy szöveges dokumentum esetén, de ez nem akkora nagy probléma.

Az éjszakai pihenésért is tesz egy kicsit a BlackBerry. A lezárt képernyőn lefele húzva az ujjunkat előugrik a sötét háttér mögött egy vörösen izzó óra. Ekkor az értesítések kikapcsolásra kerülnek, tehát nem fog a telefon folyamatosan pittyegni. Itt lehetőség van ébresztést is hozzáadni természetesen.

Ahhoz, hogy minden fájlunkat elérjük, kapunk fájlkezelőt is, ami igazán jól néz ki, már-már PC-s intézőre is emlékeztet minket. Ebben minimális beállítási lehetőségeink vannak, de mondhatjuk azt, hogy hasonló mélységű műveleteket hajthatunk végre, mint amit egy alap androidos fájlkezelőben megtehetünk.

A kamera szoftver is egészen letisztult, de ez azzal is együtt jár, hogy beállítási lehetőségünk is alig van. Az alsó sarokban érhetjük el az előzőleg készített képeket, míg az átlóban a túloldalt lévő ikonnal választhatunk fotós, vagy videós mód között. A 8 Mpixeles kamera beállításai leginkább a téma módok, vaku és képarány változtatási módjaiban merülnek ki, amelyek nem mondhatóak túl soknak. Az elkészített képek sem számítanak kiemelkedő minőségűnek sajnos, ahogyan az a teszt képen is látszódnak.

Van egy Story Maker névvel ellátott applikáció. Ezzel a telefonon tárolt képekből és zenékből készíthetünk rövid videó összeállításokat. A képeket különböző módon váltogatja a mozgókép, amely alatt az általunk választott zene szól.

Összegzés

A BlackBerry Z10 nekem kifejezetten megtetszett, ahoz képest, hogy van még azért számos hibája. Az alkalmazásbolt nem is túl bő még, illetve nem is a legolcsóbb, de ennek ellenére egy szerethető rendszer a BlackBerry 10, amellyel egészen jó együtt élni. Nincsenek szoftveres összeomlások, vagy belassulások, így már-már mondhatni meg is érheti az árát.

 A BlackBerry Z10-et a teszt erejéig az Expansys Magyarország biztosította, ahol meg is vásárolható. Köszönjük nekik a lehetőséget!

via Expansys.hu