A NAS, mint fogalom hálózati adattárolót jelent, amibe ha háttértárakat rakunk, rákapcsoljuk áramforrásra és az internetre, akkor (nem csak) otthoni eszközeinkről hozzáférhetünk a tartalmához. Ilyen a QNAP TBS-453A is, itt annyi a különbség, hogy nem 2.5″ vagy 3.5″ SSD/HDD-vel működik, hanem M.2-es SSD-vel, a 2016-os CES-en került bemutatásra.

Így elérhető az a félig hordozható kialakítás. Ezt azért fogalmaztam meg így, mert alapjáraton ez az eszköz sokkal kisebb, mint az eddigi QNAP NAS-ok, könnyebb, ezáltal hordozhatóbb. Viszont csak azért félig hordozható, mivel áramforrás kell neki, nincs benne akku, így mégiscsak kábelhez vagyunk kötve.

A QNAP TBS-453 érdekessége, hogy hálózati forgalomirányítóként is működik 5 Ethernet portjának segítségével, így LAN-on keresztül meg lehet osztani a netet, a NAS tartalmát, de akár IP-kamera rendszert is ki lehet így építeni.

A futtatott rendszer a QNAP QTS operációs rendszere, de emellett Linux-ot is képes futtatni a NAS. A TBS-453A ára kb. 160.000 Ft, tehát inkább a vállalati szférában érdemes megfontolni a használatát. Minden egyéb infót megtalálsz a fenti bemutató videóban.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci
Lassan 5 éve írok, és ez nem is fog változni mostanság. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.