Az Alcatel nagyon odatette magát a 2013-as évben, ezt láthattuk már a CES 2013 kiállításon is januárban, de még erre is rátudott tenni még egy lapáttal 1,5 hónappal később az MWC 2013 kiállításon. De nem csak az androidos vonalon erős a felhozatala az immáron kínai tulajdonban lévő gyártónak, hanem a régi, nem droidos rendszerre épülő modellek esetében is. Ez esetben a már hazánkban is kapható One Touch Tribe készüléket néztük meg, amely elsőre olyan, mintha androidot futtatna, holott erről szó sincs.

Külső

Kívülről megnézve az OT-3040-es típusszámmal rendelkező készüléken első amit meglátunk a 3,5″-os érintőkijelző. E felett nagyméretű hangszóró és Alcatel felirat található meg. A kijelző alatt három érintőgomb van, amelyek megegyeznek azokkal, amelyeket az androidos telefonokon megtalálunk.

A One Touch Tribe oldalán fémszerű keret fut végig króm hatású borítással. A telefon két oldalán nincs külön gomb, lemaradt még a hangerőszabályzó is. Felülre került a bekapcsológomb, valamint a jack csatlakozó, a készülék bal oldalán meg a microUSB csatlakozó van, ezen keresztül tölthető a készülék.

Az OT-3040 hátlapja műanyag, fekete színű és matt felületű. Az általunk tesztelt fekete színű modellen kívül még piros és fehér árnyalatban is megvehető Magyarországon. A felső részen találjuk meg a kamerát, ami 2 Mpixeles, e felett pedig jobbról a hangszóró furatai találhatóak meg.

A telefon nem túl nagy, 1000 mAh-es akkumulátort kapott, azonban a szolid hardver és szoftver ezt nem éli fel hamar, tehát az üzemidővel nincs probléma. Az akkumulátor alatt találunk kettő SIM kártya foglalatot – mivel Dual SIM-es modellről beszélünk (OT-3040D), illetve itt van a microSD slot is, tehát a memória bővítéséhez mindenképpen szét kell szedni a telefont.

Használat közben

A telefon operációs rendszere zárt, az Alcatel saját fejlesztése, azonban meglehetősen jól sikerült lemásolni benne az Androidot.

A főképernyőn alul három alkalmazást tudunk elindítani, a tárcsázót, a névjegyeket és az üzeneteket. A negyedik ikon a menübe visz. Az Androidhoz hasonlóan itt is több főoldal van, egészen pontosan három, ezek között oldalra lapozva tudunk váltani és ezekre tudunk alkalmazás indító ikonokat elhelyezni, vagy esetleg van egy-két widgetünk is ide, például a zenelejátszó vezérléséhez.

A kijelző tetején lévő fekete sávot lehúzhatjuk, ahova egy értesítési sávot készített az Alcatel, itt van öt gyors beállítási lehetőségünk, láthatjuk az értesítéseket, mint például az elmaradt hívásokat, vagy üzeneteket, illetve a háttérben futó alkalmazások is itt foglalnak helyet.

A menübe belépve az ikonok ugyan úgy sorakoznak, mint ha csak mondjuk a One Touch M’Pop készüléket nyomogatnánk. Négy oszlopban és öt sorban helyezkednek el az Alcatalre jellemző stílussal ellátott ikonok, amelyek két oldalra fértek csak ki.

Kapunk egy alkalmazásboltot, ami rendkívül vicces, hiszen bár van benne pár java alkalmazás leginkább erotikus tartalmú háttérképeket láthatunk nagy számban. Került a menübe egy Gameloft logó is, erre kattintva néhány nagyon alapszintű játékot tölthetünk le, persze az alap androidos játéknál is gagyibbat kell elképzelni.

A letöltésekhez 3G nem áll rendelkezésre, az EDGE lassúságát azonban kiválthatjuk wifivel amihez csatlakozhatunk, ehhez a menüben külön ikon áll rendelkezésre. Van eg böngésző alkalmazás is, azonban ez leginkább a sok évvel ezelőtti megoldásokra hajaz, hiszen az elfeledett WAP böngészőt kapunk, amiben csak széttaglalva, megcsonkítva jeleníthetőek meg a weboldalak.

A közösségi oldalakat is elérhetjük, hiszen van előretelepített Facebook és Twitter kliens is, igaz ezek rendkívül primitívek, képeket szinte alig jelenítenek meg, leginkább arra jó, hogy a szöveges állapotfrissítéseket kövessük, vagy üzeneteinket ellenőrizzük.

Van egy viszonylag egyszerű, de jól használható zenelejátszó alkalmazásunk ami a memóriakártyára másolt zene lejátszásra alkalmas, illetve a vezérléshez kapunk egy widgetet a főképernyőre. A beépített hangszóró hangminősége nem túl erőteljes, azonban headsettel meglehet hallgatni pár számot a One Touch Tribe-on. Van beépített FM rádió, azonban antenna nincs, tehát csak a csatlakoztatott headsettel tudjunk ezt a funkciót használni.

A hátlapon lévő kamerával 2 Mpixeles képeket tudunk készíteni, de ennek minőségétől igazán sokat ne várjunk, hiszen egy olcsó, belépőszintű készülékről van szó, a telefonnal készült képek lent tekinthetők meg.

Összegzés

A telefon sebessége korrekt, bár az érintőgombokra néha elég lassan reagált csak a rendszer. Az érintőkijelző érzékelésére panasz nem volt, illetve a telefon összeszerelése, anyagminősége is jónak mondható az árához képest. És hogy mennyi is? Az Alcatel One Touch Tribe-ot 16-18 ezer forint közötti összegért vehetjük meg amiért egy meglehetősen jó érintőkijelzős Dual SIM képes telefont kapunk, aminek a szoftvere csak nagyon minimálisan bővíthető, azonban aki egy olcsó, stabil működésű telefont szeretne, annak ajánlani merjük.