A felhőalapú számítástechnika több iparág működését is átalakíthatja a közeljövőben. Szeptember 27-én Budapesten vezető európai egyetemek, kutatóintézetek és IT cégek szakértői mutatták be a felhőalapú szolgáltatás jövőjét.
A Future of Cloud konferencián a légiközlekedési informatikát vették alapul az előadók. A jegyeket online értékesítik, valamint az utasfelvétel is otthonról történik.

„A légitársaságok számára változatlanul fontos, hogy lenyűgözzék az ügyfeleiket, miközben egyre kevesebb lehetőségük nyílik erre. A megoldást az jelenti, ha a big data elemzés segítségével teszik jobbá a szolgáltatásaikat. Az ehhez szükséges fejlesztésekhez szükséges a felhőalapú megoldások használata, miközben a légiközlekedési ipar biztonsági szabályai sokkal szigorúbbak az átlagnál” – hangsúlyozta Dirk Muthig, a Lufthansa Systems Hungária innovációért felelős vezetője.

A konferencia nagy részét az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014 és 2020 között meghatározó Horizon 2020 és FP7 Program témája tette ki. Az EU által közel 4,5 milliárd forinttal támogatott kollaboratív projektek a kutatást és az innovációt ötvözik.
Az Európai Tanács 2016 áprilisában négy különböző kategóriába sorolt kutatóprojektet indított, amelyek egymásra épülve és párhuzamosan vizsgálják a felhőalapú informatika biztonsági kérdéseit.

„A felhőszolgáltatók számára a legnagyobb kihívások között szerepel, hogy a különféle platformok éles indító interfészeinek rendkívüli különbözőségét áthidalják, valamint hogy a felhő alapú platformok rugalmas skálázhatóságát biztosítsák” – mondta Prof. Dr. Keith G. Jeffery, a PaaSage projekt tudományos koordinátora.

A PaaSage egy nyílt forráskódú integrált platform, amely egy kísérő módszertannal együtt úgy támogatja a felhő alkalmazások tervezését és kitelepítését, hogy lehetővé teszi a modell-alapú fejlesztést, konfigurálást, optimalizálást és a meglévő, valamint új alkalmazások kitelepítését, függetlenül a már működő mögöttes felhő infrastruktúrától.
Az alkalmazások és szolgáltatások automatizált kitelepítését a BEACON projekt támogatja különböző felhőkön és adatközpontokon keresztül.

„A projekt fő célja, hogy meghatározzon és megvalósítson egy olyan egységes felhő-hálózat keretrendszert, amely lehetővé teszi az egyesített felhő infrastruktúrák ellátását. Különös figyelmet fordítunk az inter-cloud hálózatokra és biztonsági problémák elhárítására, hogy támogassuk az alkalmazások automatizált kitelepítését különböző felhőkön és adatközpontokon keresztül” – mondta Philippe Massonet a BEACON tudományos koordinátora.

A harmadik EU-s projekt, a MUSA(MUlti-cloud Secure Applications), amely keretein belül a szakértők egy olyan holisztikus keretrendszer fejlesztésén dolgoznak, amely a multi-felhő alkalmazások biztonságos és intelligens életciklus menedzsmentjét teszi lehetővé.

A MUSA H2020 projekt célja, hogy a megfelelő biztonságot szavatolva hozzájáruljon az európai szoftver- és szolgáltatóipar innovációs kapacitásának és technológiai kiválóságának felépítéséhez” – hangsúlyozta Stefan Spahr, a Lufthansa Systems Software Architect-je.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Győri Ildi
Évek óta figyelemmel kísérem az Apple útját, de cikkírói foglalkozásom alatt más témákról is írnom kellett, ma már pedig minden tech témáról szívesen írok. Az írás mondhatni közel áll hozzám, mivel jelenleg kommunikáció és média szakos hallgató vagyok a Debreceni Egyetemen.